Teylers Ontmoet De zee

Boekenmiddag. Ontmoet auteurs van boeken over de zee!

09 april 2017, 14:00 - 16:00

Teylers Ontmoet De zee

Teylers Museum organiseert in samenwerking met Athenaeum Boekhandel Haarlem een reeks middagen vol interviews met auteurs van recent verschenen boeken over geschiedenis, reizen en natuurwetenschap. De interviews worden afgenomen door Alexander Reeuwijk, publicist en schrijver van reisverhalen en natuurhistorische werken, en filosoof en schrijver Norbert Peeters. Teylers Ontmoet vindt iedere tweede zondag van de maand plaats in de historische Gehoorzaal van Teylers Museum.

Teylers Museum ontvangt deze dag de volgende gasten:

  • Ron Moerenhout - Laatste boot naar Sint-Helena
  • Gerrit Jan Zwier - De omweg naar Paaseiland
  • Salomon Kroonenberg - Spiegelzee

Kosten

Voorverkoop: 8 euro (incl. koffie/thee in de pauze), op de dag zelf 10 euro. Kaarten zijn via deze site (bovenaan de pagina) of via de Athenaeum Boekhandel aan de Gedempte Oude Gracht 70 in Haarlem. Op de dag zelf kun je een kaartje kopen in het museum. Wil je na afloop van de lezing het museum in? Koop dan ook een toegangsbewijs voor het museum. Let op, tijdens Watteau geldt een toeslag van €2.

Programma zondag 9 april 2017

Inloop: 13.30 uur
Aanvang: 14.00 uur
Einde: 16.00 uur

Ron Moerenhout - Laatste boot naar Sint-Helena

De Britten gebruikten Sint-Helena als gevangenis en verbanden er de zelfbenoemde Franse keizer Napoleon naartoe. Sint-Helena is dus vooral bekend geworden als laatste oord van hem. Veel meer weten we niet over het eilandje dat volledig geïsoleerd in de Atlantische Oceaan ligt. Schrijver Ron Moerenhout reisde in vijf dagen per postboot van Kaapstad naar Sint-Helena en beschreef zijn reis én de geschiedenis van het eilandje in een aantrekkelijk reisboek. Want wist je dat er ook een Nederlandse drugssmokkelaar gevangen zat? De eerste en enige persoon die (in 1994) van het eiland wist te ontsnappen. Of zat het toch ietsje anders…?

Gerrit Jan Zwier - De omweg naar Paaseiland

Paaseiland spreekt tot de verbeelding. Het eiland midden in Grote Oceaan, een van de meest afgelegen bewoonde plaatsen ter wereld, kent een roerige geschiedenis en een fascinerende cultuur met prachtige beelden. De Nederlandse reisschrijver van het eerste uur, Gerrit Jan Zwier, reisde vanuit Zuid-Chili naar het puntje in de oceaan, dat aan het begin van de achttiende eeuw door Jacob Roggeveen werd ontdekt. Hij schreef er een prachtig boek over. Wat is er nog over van die oude cultuur? Hoe hebben de Pascuanen de geschiedenis doorstaan? En wat gebeurt er met je als je oog in oog staat met de hypnotiserende beelden? 

Salomon Kroonenberg - Spiegelzee

De zeespiegel stijgt. De kranten staan er vol van en er wordt veel over gedebatteerd, door klimaatsceptici en –activisten. Over het feit dat de zeespiegel stijgt, is iedereen het wel eens, maar over wat de gevolgen ervan zijn lopen de meningen uiteen. Salomon Kroonenberg, emeritus hoogleraar geologie, laat in zijn nieuwste boek Spiegelzee zien hoe het water zich de afgelopen tienduizenden jaren heeft gedragen, variërend van grote stijgingen tot een daling van wel 120 meter tijdens de laatste ijstijd. Tot hoever zal de zeespiegel nu stijgen? Hebben wij er grote invloed op? En wellicht de belangrijkste vraag: hoe moeten we ermee omgaan? 

Koop je tickets online