Teylers Ontmoet Dieren — Teylers Museum

Teylers Ontmoet Dieren

Boekenmiddag met interviews door Alexander Reeuwijk

10 november 2019, 14:00 - 16:00

Teylers Museum organiseert in samenwerking met Athenaeum Boekhandel Haarlem een reeks middagen vol interviews met auteurs van recent verschenen boeken over geschiedenis, reizen en natuurwetenschap. De interviews worden afgenomen door Alexander Reeuwijk, publicist en schrijver van reisverhalen en natuurhistorische werken.

Op zondag 10 november om 14.00 uur staat Teylers Ontmoet in het teken van Dieren. Alexander gaat in gesprek met David van Bodegom, Jozef Keulartz en Albert Beintema in de prachtige Gehoorzaal van het Teylers Museum. 

  • David van Bodegom - Het geheim van de schildpad
  • Jozef Keulartz – Dieren in ons midden
  • Albert Beintema – De bergeend

 In Het geheim van de schildpad onderzoekt verouderingsarts David van Bodegom de biologie van lang leven. Geen mens leefde ooit langer dan 122 jaar, maar schildpadden worden met gemak dubbel zo oud. Wat is hun geheim? Waarom verouderen sommige dieren zoveel langzamer dan andere? Hij laat de lezer kennismaken met diersoorten met bijzondere eigenschappen, zoals de brughagedis: een levend fossiel dat honderd keer zo oud wordt als andere hagedissen. En hoe komt het dat kreeften juist jonger lijken te worden naarmate ze verjaren? Aan de hand van vele fascinerende voorbeelden uit het dierenrijk, en de laatste wetenschappelijke inzichten uit het verouderingsonderzoek, leren we ook onze eigen veroudering beter begrijpen

In Dieren in ons midden stelt Jozef Keulartz de vraag hoe we in Nederland ruimte houden voor wilde dieren aan de hand van actuele thema’s. Moeten we de landbouw verder intensiveren om ruimte voor natuur te scheppen of juist natuurinclusief te werk gaan? Is de wolf een ramp of een zegen? Kan de dierentuin een belangrijke rol spelen bij het behoud van soorten? Is het ethisch en ecologisch verantwoord om uitgestorven soorten via genetische modificatie weer nieuw leven in te blazen? Over de vraag hoe we biodiversiteitsverlies kunnen stoppen bestaat tussen natuurbeschermers en de andere maatschappelijke geledingen grote verdeeldheid, evenals onder dierenbeschermers en natuurbeschermers onderling. De auteur legt de mechanismen bloot van de strijd voor dieren, die een strijd tussen mensen blijkt te zijn.

Dat Nederland verreweg het dichtst door bergeenden bevolkte land is, weet bijna niemand. Toch kent vrijwel iedereen deze grote, opvallend bonte eenden; zwart met wit op de rug, een glanzend groene kop met felrode snavel, en een witte borst en buik, met over de borst een vurige roodbruine dwarsband. Maar is die grote bergeend wel een eend? De Duitsers noemen hem toch niet voor niets ‘gans’? En waarom heet een vogel die voornamelijk aan de kust voorkomt bergeend? Allemaal vragen waar Albert Beintema het antwoord op kent. In De bergeend schrijft hij vol liefde en in detail over een voor Nederland iconische vogel. Een vogel waar het wél goed mee gaat, want in heel Europa zien we de laatste decennia een gestage toename, die te danken is aan steeds betere bescherming. 

Programma zondag 10 november 2019

Inloop 13.30 uur
Aanvang: 14.00 uur
Einde: 16.00 uur

Kosten

Entree voor Teylers Ontmoet bedraagt 8 euro (incl. koffie/thee in de pauze) in de voorverkoop, op de dag zelf 10 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar in de Athenaeum Boekhandel aan de Gedempte Oude Gracht 70 in Haarlem en online via de website.

Koop je tickets online