Teylers Ontmoet grote natuurwetenschappers — Teylers Museum

Teylers Ontmoet grote natuurwetenschappers

Boekenmiddag met interviews door Alexander Reeuwijk

10 juni 2018, 14:00 - 16:00

Teylers Museum organiseert in samenwerking met Athenaeum Boekhandel Haarlem een reeks middagen vol interviews met auteurs van recent verschenen boeken over geschiedenis, reizen en natuurwetenschap. De interviews worden afgenomen door Alexander Reeuwijk, publicist en schrijver van reisverhalen en natuurhistorische werken. Teylers Ontmoet vindt maandelijks plaats in de historische Gehoorzaal van Teylers Museum.

Op 10 juni vindt de laatste Teylers Ontmoet plaats van dit seizoen. Gasten van Alexander Reeuwijk zijn deze maand: 

  • Dirk van Delft - Beelden zonder Weerga
  • Tomas Lieske - De vrolijke verrijzenis van Arago
  • Luuc Kooijmans - Frederik Ruysch. Op het snijvlak van kunst en wetenschap 

Kosten

Voorverkoop: 8 euro (incl. koffie/thee in de pauze), op de dag zelf 10 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar via deze site (bovenaan de pagina) of via de Athenaeum Boekhandel aan de Gedempte Oude Gracht 70 in Haarlem. Op de dag zelf kun je een kaartje kopen in het museum. Wil je vooraf of na afloop van de lezing het museum in? Koop dan ook een toegangsbewijs voor het museum. 

Programma zondag 10 juni 2018

Inloop: 13.30 uur
Aanvang: 14.00 uur
Einde: 16.00 uur

Dirk van Delft

Dirk van Delft schreef samen met Ton van Helvoort een biografie over de elektronenmicroscoop waarvoor Ernst Ruska in 1986 de Nobelprijs van de natuurkunde kreeg. Het verhaal volgt de uitvinder zelf, de beslommeringen omtrent octrooien, de wedijver en het nationalisme tijdens en om de Tweede Wereldoorlog, en de manier waarop het instrument anno 2018 nog steeds van belang is. Een tweede hoofdpersoon is Jan Bart Le Poole van de TU Delft. Zijn ingenieuze aanpassingen aan Ruska's prototype betekenden de opmaat tot het wereldwijde succes van de elektronenmicroscopen die Philips vanaf 1949 op de markt bracht. Maar de echte hoofdrol in Beelden zonder weerga is voor het apparaat zelf.

Tomas Lieske

Van Tomas Lieske kwam in februari het boek De vrolijke verrijzenis van Arago uit. Een surrealistisch verhaal over een meisje dat in coma raakt na een auto ongeluk. Tijdens haar ziekenhuisverblijf volgt ze een vos naar het huis van Paul Ehrenfest, de Leidse fysicus bij wie in de jaren twintig Albert Einstein en tal van andere wereldberoemde Nobelprijswinnaars logeren. Zo ook de aantrekkelijke Niels Bohr, die in staat is onmogelijke ideeën tot levend bestaan te denken. Lieske zei zelf over zijn boek: "Ik woon bijna m’n hele leven in Leiden, dus ik ken het Ehrenfesthuis. Ik las daarover en ontmoette toen de gedachte experimenten van Ehrenfest. Gedachte experimenten die heel erg belangrijk waren voor de natuurkunde, maar in de werkelijkheid kunnen ze helemaal niet."

Luuc Kooijmans

Historicus Luuc Kooijmans heeft veelvuldig bewezen dat hij een complexe geschiedenis helder en indringend kan vertellen. Zo ook in zijn nieuwe biografie over Frederik Ruysch, de man die op de Bloemgracht in Amsterdam een anatomisch museum onderhield met geprepareerde lichamen van mensen. Een soort Body Worlds avant la lettre. Ruysch ontdekte een preparatietechniek waarmee hij wist te bereiken dat de anatomie niet langer huiver en walging opwekte, maar bewondering en vertedering. Bezoekers van zijn museum konden nauwelijks geloven dat de door hem geprepareerde lichamen niet gewoon lagen te slapen. Tegenwoordig zijn de lichamen nog steeds te bezichtigen in St Petersburg.

Koop je tickets online