Teylers Ontmoet Lorentz

Boekenmiddag, ontmoet auteurs van boeken over Lorentz

14 mei 2017, 14:00 - 16:00

Teylers Ontmoet Lorentz

Teylers Museum organiseert in samenwerking met Athenaeum Boekhandel Haarlem een reeks middagen vol interviews met auteurs van recent verschenen boeken over geschiedenis, reizen en natuurwetenschap. De interviews worden afgenomen door Alexander Reeuwijk, publicist en schrijver van reisverhalen en natuurhistorische werken, en filosoof en schrijver Norbert Peeters. Teylers Ontmoet vindt iedere tweede zondag van de maand plaats in de historische Gehoorzaal van Teylers Museum.

Teylers Museum ontvangt deze dag de volgende gasten:

  • Abel Streefland - Hendrik Lorentz
  • Martijn van Calmthout - Sam Goudsmit

Kosten

Voorverkoop: 8 euro (incl. koffie/thee in de pauze), op de dag zelf 10 euro. Kaarten zijn via deze site (bovenaan de pagina) of via de Athenaeum Boekhandel aan de Gedempte Oude Gracht 70 in Haarlem. Op de dag zelf kun je een kaartje kopen in het museum. Wil je na afloop van de lezing het museum in? Koop dan ook een toegangsbewijs voor het museum. Let op, tijdens Watteau geldt een toeslag van €2.

Programma zondag 14 mei 2017

Inloop: 13.30 uur
Aanvang: 14.00 uur
Einde: 16.00 uur

Abel Streefland

In 1912 ging de Nederlandse natuurkundige en Nobelprijswinnaar Hendrik Lorentz met vervroegd emeritaat. Hij verruilde zijn Leidse hoogleraarsstoel in voor het conservatorschap van het fysisch kabinet in het Haarlemse Teylers Museum. Tevens kreeg hij een laboratorium bij het museum, zodat hij zijn experimenten kon voortzetten. Toch wordt zijn Haarlemse periode nooit helemaal serieus genomen. Maar wat was de reden dat Lorentz vervroegd uit Leiden vertrok? En wat heeft hij uiteindelijk allemaal in Haarlem gedaan? Nu, in 2017 is zijn laboratorium in Teylers Museum herbouwd. Ter gelegenheid daarvan schreef natuurkundige Abel Streefland er een Teylers Magazijn, het magazine van Teylers Museum, over. Tijdens Teylers Ontmoet spreken we met Streefland over Lorentz, Teylers Museum, het laboratorium en … de afsluitdijk.

Martijn van Calmthout

Hendrik Lorentz stelde ooit de jonge Leidse natuurkundige Sam Goudsmit voor aan Albert Einstein. Samen met zijn collega Uhlenbeck had hij een belangrijke ontdekking gedaan, die hem een Nobelprijs op had kunnen leveren. Hij zou hem echter nooit krijgen. Goudsmit kreeg wel een hoogleraarschap in de Verenigde Staten. Voor het uitbreken van de tweede oorlog migreert hij. Hij keerde voor het eerst terug naar Europa in het spoor van  de geallieerden, om te kijken of er een atoombom in Duitsland was. Natuurkundige en wetenschapsjournalist Martijn van Calmthout schreef een biografie over Goudsmit. Van Calmthout kan ons precies uitleggen wat Goudsmit heeft ontdekt en hoe het is om je collega’s van weleer te ondervragen over hun betrokkenheid in Nazi-Duitsland. Naast deze prachtige biografie over een fascinerende natuurkundige schreef Van Calmthout nog een nieuw boek, over zwaartekracht. We spreken met hem over de eerste Newtoniaanse proeven tot de laatste inzichten.

Sam Goudsmit

Koop je tickets online