Teylers Ontmoet natuur

Speciale boekenweekeditie met bibliotheekbezoek

10 maart 2018, 14:00 - 16:00

Teylers Ontmoet natuur

Teylers Museum organiseert in samenwerking met Athenaeum Boekhandel Haarlem een reeks middagen rondom recent verschenen werken over geschiedenis, reizen en natuurwetenschap.

De auteurs van deze boeken gaan in gesprek met schrijver en reiziger Alexander Reeuwijk. Teylers Ontmoet vindt plaats in de historische Gehoorzaal van Teylers Museum.

Op zaterdag 10 maart om 14:00 uur staat Teylers Ontmoet in het teken van natuur. Bij Alexander Reeuwijk aan tafel schuiven aan:

  • Kester Freriks - Stilte, ruimte, duisternis (Uitgeverij Athenaeum)
  • Koos Dijksterhuis - Handboek voor natuurwandelingen (AtlasContact)
  • Marieke van Delft - Nederlandsche Vogelen en Maria Sibylla Merian (Lannoo)

Koos Dijksterhuis

Weinigen kennen de Nederlandse natuur zo goed als schrijver en journalist Koos Dijksterhuis. Voor Trouw houdt hij een dagboek bij met kleine en grote observaties over de natuur om zich heen. In het recent verschenen Handboek voor Natuurwandelingen deelt hij zijn kennis, zodat de lezer meewandelt door alle verschillende landschappen die Nederland rijk is. In de gehoorzaal van Teylers Museum vertelt Koos Dijksterhuis over de kunst van het opmerkzaam wandelen.

Kester Freriks

Waarom begeeft de mens zich in de natuur? Niet om het groen, de flora en fauna, de biodiversiteit. Mensen zoeken stilte, ruimte of duisternis als ze erop uit trekken. Schrijver en journalist Kester Freriks onderzoekt deze drie fenomenen, zowel in de natuur als in de kunst. Zijn er nog plekken in Nederland waar het écht stil is? En zijn er gebieden waar je ‘s nachts een prachtige sterrenhemel kunt zien?

Marieke van Delft

Bij Uitgeverij Lannoo zijn de afgelopen jaren prachtige facsimile edities van oude drukken verschenen. Van de Nederlandsche Vogelen van Nozeman en Sepp en het Surinaams insectenboek van Maria Sybilla Merian zijn inmiddels duizenden exemplaren verkocht. De uitgaven zijn mede tot stand gekomen dankzij de inspanningen van Marieke van Delft, conservator van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Op zaterdag 10 maart spreekt zij met Alexander Reeuwijk over haar werk en neemt ze u mee naar de bibliotheek van Teylers Museum om enkele delen van de Nederlandsche Vogelen en een prachtige facsimile van het Surinaams insectenboek te bekijken. 

Programma zaterdag 10 maart 2018

Inloop: 13:30 uur
Aanvang: 14:00 uur
Einde: 16:00 uur

Kosten

In de voorverkoop zijn toegangskaarten (inclusief koffie/thee in de pauze) voor € 8,-, op de dag zelf voor € 10,- te verkrijgen. Je kunt de kaarten bestellen via de website van Teylers Museum of aan de kassa van Athenaeum Boekhandel aan de Gedempte Oude Gracht 70 in Haarlem. Op de dag zelf kun je een kaartje kopen in het museum. Wil je vooraf of na afloop van de lezing het museum in? Koop dan ook een toegangsbewijs voor het museum.  

Koop je tickets online