Teylers ontmoet — Teylers Museum

Teylers ontmoet

Boekenmiddag over vogels, koop je kaartje in het museum!

08 mei 2016, 13:30 - 16:00

Een bijzondere editie van Teylers Ontmoet! Het is de laatste boekenmiddag van dit seizoen en gastheer Alexander Reeuwijk viert een jubileum. De middag staat in het teken van vogelboeken. Speciaal voor deze gelegenheid worden enkele topstukken uit de bibliotheek collectie van Teylers Museum het depot gehaald. Een unieke kans om het vogelboek van Grégoire en enkele vogelboeken van Gould met eigen ogen te bekijken!

***
Teylers Museum organiseert in samenwerking met Athenaeum Boekhandel Haarlem een reeks middagen vol interviews met auteurs van recent verschenen boeken over geschiedenis, reizen en natuurwetenschap. De interviews worden afgenomen door Alexander Reeuwijk, publicist en schrijver van reisverhalen en natuurhistorische werken. Teylers Ontmoet vindt iedere tweede zondag van de maand plaats in de historische Gehoorzaal van Teylers Museum.

Teylers Museum ontvangt deze dag de volgende gasten: 

  • Albert Beintema – de grutto
  • Koos Dijksterhuis – de spreeuw
  • Jacques Grégoire – Australische vogels

Kosten
Voorverkoop: 8 euro (incl. koffie/thee in de pauze), op de dag zelf 10 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar in de Athenaeum Boekhandel aan de Gedempte Oude Gracht 70 in Haarlem. Op de dag zelf kun je een kaartje kopen in het museum.

Programma zondag 8 mei 2016
Inloop: 13.30 uur
Aanvang: 14.00 uur
Einde: 16.00 uur

    

Albert Beintema

Afgelopen jaar werd de grutto uitgeroepen tot nationale vogel. Terecht. Toch gaat het niet zo goed met de weidevogel die in maart vanuit West-Afrika naar Nederland vliegt. In de afgelopen veertig jaar is ongeveer twee derde van de populatie verdwenen doordat het huidige boerenland, hun habitat, niet meer zo geschikt is. Vandaar dat WNF directeur Johan van de Gronden de grutto onze “panda met vleugeltjes” noemde. Bioloog en schrijver Albert Beintema deed jarenlang onderzoek naar de vogel. In zijn prachtige monografie combineert Beintema de wetenschappelijke feiten over de nationale vogel met tal van anekdotes. En dat ook nog eens in een mooie stijl. Wat maakt de grutto zo’n Nederlandse vogel en wat kunnen we er aan doen om hem hier ook in Nederland te houden. 

Koos Dijksterhuis

Ze zwermen in grote getale boven de huizen, huppen brutaal op de perrons of doen de geluiden van andere vogels na: de spreeuw. Het is een van de bekendste Nederlandse vogels, ze zijn immers overal. Wellicht is dat ook de reden dat hij door de meeste mensen niet goed wordt bekeken. Terwijl het een prachtig beest is, dat ook nog eens het hele jaar door zingt. Bioloog en socioloog Koos Dijksterhuis bestudeert de spreeuw wel intensief en schreef er een boek over, in de inmiddels bejubelde reeks vogelmonografieën van uitgeverij AtlasContact. We spreken met hem over de vogel, zijn innige relatie tussen mens en hoe deze door de jaren heen is veranderd. 

Jacques Grégoire

Met een gat van anderhalve eeuw reisden de Britse ornitholoog John Gould en kunstenaar Jacques Grégoire door Australië om daar de avifauna van het continent vast te leggen. De een naturalistisch, de ander impressionistisch. Maar toen Grégoire zijn schilderijen naast de vogelprenten van de Gould legde, gebeurde er iets met beide werken. Ze versterkten elkaar. In het boek Australische vogels worden de platen van Gould en de doeken van Grégoire bij elkaar gebracht. We praten met Jacques Grégoire over zijn passie voor Australië en haar vogels, de kunst van het observeren en het werk van zijn voorganger John Gould.

Koop je tickets online