Teylers Ontmoet vogels — Teylers Museum

Teylers Ontmoet vogels

Boekenmiddag met interviews door Alexander Reeuwijk

13 april 2019, 14:30 - 16:30

Teylers Museum organiseert in samenwerking met Athenaeum Boekhandel Haarlem een reeks middagen vol interviews met auteurs van recent verschenen boeken over geschiedenis, reizen en natuurwetenschap. De interviews worden afgenomen door Alexander Reeuwijk, publicist en schrijver van reisverhalen en natuurhistorische werken.

Op zaterdag 13 april om 14.30 uur staat Teylers Ontmoet in het teken van vogels. Alexander gaat in gesprek met Roos Holleman, Hans Schekkerman en Elvira Werkman in de prachtige Gehoorzaal van Teylers Museum.

Roos Holleman – The Centre of Attention
Hans Schekkerman – De Sovon vogelatlas van Nederland
Elvira Werkman – De man op de dijk

Roos Holleman

Holleman tekent met grafiet en pastelkrijt allerhande curiositeiten uit de natuur, vooral vogelbalgen. Zelf omschrijft ze haar werk als ‘visuele autopsie’: “Juist het natekenen daagt mij uit tot aandachtig kijken en leidt zo tot ontdekking van het schone.” In haar tekeningen, meestal op zeer groot formaat, probeert zij telkens de overweldigende schoonheid van de natuur te evenaren. 

In april 2019 verschijnt haar boek The Centre of Attention. Het boek geeft een representatief overzicht van haar werk tot nu toe: vogels, paradijsvogels, kolibries, nachtvlinders en allerlei curiositeiten. 

Hans Schekkerman 

De Vogelatlas van Nederland, samengesteld door Sovon Vogelonderzoek Nederland, toont de veranderingen en laatste stand van zaken m.b.t. de vogelpopulaties in ons land. Betrouwbare informatie die (ook internationaal) gebruikt wordt voor actuele vraagstukken zoals klimaatverandering, natuurbeheer en landbouw. Een schitterend naslagwerk met fraaie foto's en kaartjes en grafieken, waardoor je een inzicht krijgt in de actuele verspreiding van broedvogels en wintergasten en alle veranderingen daarin. Een must have voor zowel de algemene natuurliefhebber als professioneel geïnteresseerden. Dit boek is een prestigieus standaardwerk gebaseerd op 40 jaar vogelonderzoek.

Elvira Werkman

De grauwe kiekendief broedt nog altijd in ons land. Wat is het geheim achter dit succes? Wie zijn deze bevlogen "vogelredders' en wat weten we nu van de grauwe kiekendief? Werkman vertelt in dit boek het hele verhaal.

Elvira Werkman is natuurjournalist en schrijver. Een verhalenverteller, met oneindige fascinatie voor natuur en verhalen van bevlogen mensen.
vogels, roofvogels, grauwe kiekendief, vogelbescherming, vogelonderzoek, akkervogels, akkervogelbeheer, agrarisch gebied, landbouw, natuurbescherming, natuurbeheer, natuurbeleid, cultuurlandschappen

Programma zaterdag 13 april 2019

Inloop 14.00 uur
Aanvang: 14.30 uur
Einde: 16.30 uur

Kosten

Entree voor Teylers Ontmoet bedraagt 8 euro (incl. koffie/thee in de pauze) in de voorverkoop, op de dag zelf 10 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar in de Athenaeum Boekhandel aan de Gedempte Oude Gracht 70 in Haarlem en online.

Koop je tickets online