Teylers Ontmoet vogels — Teylers Museum

Teylers Ontmoet vogels

Vogelboekenmiddag. Met een inleiding van uitgever Emile Brugman, initiator van de vogel monografieën reeks

12 maart 2017, 14:00 - 16:00

Teylers Ontmoet dieren

Teylers Museum organiseert in samenwerking met Athenaeum Boekhandel Haarlem een reeks middagen vol interviews met auteurs van recent verschenen boeken over geschiedenis, reizen en natuurwetenschap. De interviews worden afgenomen door Alexander Reeuwijk, publicist en schrijver van reisverhalen en natuurhistorische werken, en filosoof en schrijver Norbert Peeters. Teylers Ontmoet vindt iedere tweede zondag van de maand plaats in de historische Gehoorzaal van Teylers Museum.

Teylers Museum ontvangt deze dag de volgende gasten, met een inleiding van uitgever Emile Brugman, initiator van de vogel monografieën reeks.

  • Kees Heij – De huismus
  • Achilles Cools – De kauw en De Goudvink
  • Albert Beintema & Bart Ebbinge - ervaren vogelonderzoekers en schrijvers van een vogelmonografie 

Kosten

Voorverkoop: 8 euro (incl. koffie/thee in de pauze), op de dag zelf 10 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar via deze site (bovenaan de pagina) of via de Athenaeum Boekhandel aan de Gedempte Oude Gracht 70 in Haarlem. Op de dag zelf kun je een kaartje kopen in het museum. Wil je na afloop van de lezing het museum in? Koop dan ook een toegangsbewijs voor het museum. Let op, tijdens Watteau geldt een toeslag van €2.

Programma zondag 12 maart 2017

Inloop: 13.30 uur
Aanvang: 14.00 uur
Einde: 16.00 uur

Kees Heij - De huismus

Ooit was de huismus een van de meest voorkomende vogels van Nederland. Dat is niet meer zo. Tegenwoordig is het een bedreigde soort geworden. Tot niet zo lang geleden stond er een premie op het doden van de vogels en tegenwoordig hebben de huismussen te lijden onder het veranderende milieu. Wat zegt dat over ons? Want als een vogel onlosmakelijk met de mens is verbonden, is het de huismus. Biologen Kees Heij en Jacques Vos bestuderen en onderzoeken de vogel al decennia en schreven er een monografie over. Hoe hebben ze de populaties zien veranderen? Hoe is het momenteel met de huismussen? En wat kunnen we eraan doen om het vrolijke gekwetter in de tuin te horen? Ik spreek erover met Kees Heij.

Achilles Cools - De kauw en De goudvink

Leven en werk lopen bij de Belgische kunstenaar en auteur Achilles Cools door elkaar heen. Maar de natuur neemt in beide een prominente plaats neemt. Daarbij lijkt hij een voorkeur te hebben voor één vogel specifiek: de kauw. Het dier staat groot afgebeeld op zijn schilderijen of hij beschrijft hem in zijn boeken, zoals in zijn eerste vogelmonografie Hoe is de fascinatie voor de kauw ontstaan en wat symboliseert die specifieke vogel? En hoe verhoudt de kauw zich tot andere vogelsoorten? Want Cools schreef als enige al twee monografieën in de reeks: De kauw en De goudvink.

Albert Beintema & Bart Ebbinge

Enkele jaren geleden startte Uitgeverij AtlasContact een reeks vogelmonografieën. Inmiddels zijn er tien delen verschenen, zijn er twee delen bekroond met de Jan Wolkers Prijs en behalen de meeste boeken meerdere drukken. Wat verklaart het succes van de reeks? En waar moet een goede vogelmonografie eigenlijk aan voldoen? Hoe schrijf je een goede monografie over vogels? Hoe verwerk je je eigen onderzoek in een populair wetenschappelijk boek? Ik spreek erover met twee ervaren vogelonderzoekers en schrijvers van een vogelmonografie, Albert Beintema (de grutto) en Bart Ebbinge (de rotgans)

Koop je tickets online