Thuis bij Teylers — Teylers Museum

Thuis bij Teylers

Ontmoet de Teylers van nu!

25 maart 2023 t/m 08 april 2023

Tijdens Thuis bij Teylers wordt Pieter Teylers Huis overgenomen door de acht sleutelfiguren die sinds 2021 aan Teylers Museum zijn verbonden. Kom langs en doe mee aan een van de activiteiten die zij voor je hebben bedacht. Laat je rondleiden door kindergidsen, leer tijdens een theeceremonie meer over de laatste Nobelprijswinnaar voor scheikunde of maak kennis met de nieuwste wetenschappelijke innovaties in de thuiszorg. Laat je inspireren! Durf, Denk, Droom en Ontdek in Pieter Teylers Huis.

Sleutelfiguren
Eind november 2021 opende Pieter Teylers Huis voor het publiek, als nieuwe vleugel aan Teylers Museum. Pieter Teyler was een rijke Haarlemmer, die de wens had om de wereld voor iedereen mooier te maken. Tot zijn dood in 1778 woonde hij in dit huis. Bij zijn erfgenamen ontstond in het huis het idee voor een museum: Teylers Museum. Het werd een plek om de wereld in kaart te brengen en te begrijpen, door kunst en wetenschap.

Na een grondige restauratie is het huis klaar voor de nieuwe tijd. Met elkaar maken we er een huis van en voor de stad van. Een plek van inspiratie en nieuwsgierigheid, van grootse idealen en bezieling. De sleutelfiguren helpen hierbij. Tussen 25 maart en 8 april (de geboorte- en sterfdatum van Teyler) leggen zij je graag uit op welke manier zij werken aan een betere samenleving voor iedereen. Ontmoet tijdens Thuis bij Teylers de Teylers van Nu!

Activiteiten 

De activiteiten zijn gratis toegankelijk, je hebt wel een ticket voor het museum nodig. Voor sommige activiteiten is een voucher nodig, verkrijgbaar op de dag zelf bij de kassa, zolang de voorraad strekt.

Bekijk het blokkenschema.

Kindergidsen 
Neide Bastos –
Stichting Kunstnest
“Kunst en creativiteit zijn een taal om te verbinden met de wereld. Creatief ’maken en doen’ helpt denken en voelen te bevorderen om daardoor een vollediger mens te worden. In 10 weken leid ik een groep kinderen tussen de 7 en 12 jaar op tot heuse museumrondleiders. Beleef Teylers Museum vanuit hun perspectief: op verschillende plekken in het gebouw vertellen ze hun verhaal. Ik heb de kinderen zien groeien deze 10 weken en ze staan te trappelen om je rond te leiden. Kijk door de ogen van een kind naar Teylers Museum!”
Zaterdag 1 april en zaterdag 8 april om 12.00 
Haal een voucher bij de kassa, zolang de voorraad strekt

Teylers theeceremonie
Luuk Stringer – Student scheikunde
“Ik kwam als kind regelmatig in Teylers Museum. Hier werd het zaadje geplant voor mijn interesse in wetenschap. Nu studeer ik scheikunde en daar laat ik je graag mee kennismaken tijdens mijn andere passie: de traditionele Chinese theeceremonie. Een theeceremonie is heel geschikt om een mooi gesprek te hebben. Je komt met elkaar in een ritme, het geeft rust in het gesprek. Ik neem je tijdens de thee graag mee in het onderzoek van de laatste winnaars van de Nobelprijs voor scheikunde en wat dit betekent in ons dagelijks leven.”
Zaterdag 1 en zaterdag 8 april om 14.00, 14.45 en 15.30 uur
Haal een voucher bij de kassa, zolang de voorraad strekt

Robotkat in huis
Renate van Hulten-Stringer i.s.m. Zorgbalans
“Een robotkat als maatje voor mensen alleen, een spiegel die mensen met een haperend brein helpt om hun tanden te poetsen, sokken met sensoren. Ik kom vanuit mijn werk in het sociale domein vaak bij mensen thuis en zie hoe technologische innovaties een rol spelen in het dagelijks leven. Een medewerker van Zorgbalans en ik vertellen je graag meer over deze innovaties en de vragen die erbij komen kijken. Zoals: hoe leiden ze tot betere zorg, en hoe behouden we – met zorgtechnologie - de menselijke maat?"
Donderdag 30 maart, vrijdag 31 maart en vrijdag 7 april tussen 12.00 en 16.00 uur

Piramide-Parel-Portretten
Vincent Lamers – docent speciaal onderwijs
“Voor Pieter Teyler was het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Met die gedachte zet ik mij in voor inclusie van mensen met een beperking. Voor Thuis bij Teylers verbind ik 10 middenbouw leerlingen van basisschool voor speciaal onderwijs De Parel met 18 leeftijdsgenoten van basisschool De Piramide. In het project werk ik samen met fotograaf Vera Duivenvoorden. Het project startte met een gezamenlijk bezoek aan de Hockney tentoonstelling in het Teylers Museum. Via nieuw ontwikkelde teken- en fotografielessen van Vera leidde de samenwerking daarna tot een serie portretten van elkaar. De kinderen hebben onder andere geleerd: ieder heeft zijn eigen verhaal, speciaal zijn we allemaal. Dat zie je terug in de portretten. Bekijk het resultaat in Pieter Teylers Huis!”
Tentoonstelling, doorlopend in het huis te zien

Mijn huis, jouw huis 
Gamze Ariker – theaterdocent
“Met vijf kinderen tussen de 9 en 11 jaar maak ik de promotiefilm van Thuis bij Teylers. Ze kiezen allemaal een kamer in Pieter Teylers Huis waarmee ze zich verbonden voelen en maken zich die eigen, onder andere door er een object van zichzelf in te zetten. Nieuwsgierig naar hun verbinding met dit huis? Luister naar hun presentaties op 25 maart en bekijk samen de film in het huis: mijn huis, jouw huis, huis van iedereen.”
Presentatie: zaterdag 25 maart om 12.00, 13.00 en 14.00 uur
Haal een voucher bij de kassa, zolang de voorraad strekt. De film is doorlopend in het huis te zien

Pieter Teyler leeft 
Gene Power - danser
“In een klein groepje neem ik je mee door Pieter Teylers Huis. Door middel van dans en woord wekken we Pieter Teylers Huis tot leven. Spelen en dansen is een conversatie en een interactie. Als ik dans, neem ik mensen mee in mijn en hun eigen ontwikkeling. In de hoop dat het de ander helpt, vrij maakt, stimuleert of inspireert. Pieter Teylers Huis is een prachtige plek om het resultaat te tonen.”
Zondag 26 maart, donderdag 30 maart, zondag 2 april, donderdag 6 april en zaterdag 8 april om 14.30, 15.30 en 16.15 uur
Haal een voucher bij de kassa, zolang de voorraad strekt

Lang leve de dood!
Mike Warners – woordkunstenaar
"Op de sterfdag van Pieter Teyler neem ik een groep, bestaande uit de Haarlemse jonge garde, mee op een zintuiglijke rondleiding waar afscheid nemen centraal staat: zowel lichamelijk als geestelijk middels muziek, dans en poëzie."
Uitsluitend voor genodigden 

Plezier in lezen
Yvonne van Schie – Voorzitter wijkraad Europawijk
“Vanuit een andere blik naar iets kijken, kan verrijkend werken. Een boek helpt je daarbij. Als je niet leest, mis je heel veel: daar ben ik van overtuigd. Toch wordt er steeds minder gelezen, vooral door jongens. Maar hoe krijg je jongens met plezier aan het lezen? Ik breng voor Thuis bij Teylers jongens die elkaar niet kennen bij elkaar rondom boeken die zij verbinden aan Teylers Museum. Want door verbinding komen we verder.”
Geen publieksactiviteit

Meet & Greet met de sleutelfiguren
Leer de sleutelfiguren persoonlijk kennen
De acht sleutelfiguren komen allemaal uit Haarlem en ze zijn elk op hun eigen manier verbonden met de stad en de inwoners. Kom naar de Meet & Greet en hoor meer over hun achtergronden, motivaties en werkzaamheden voor het museum. In de kamers van Pieter Teylers Huis kom je tot verdiepende kennismakingen.
Vrijdag 31 maart tussen 16.00 en 17.00 uur

Overige activiteiten

Verbonden door muziek
Buurtband Haarlem
Luister in de Gehoorzaal naar een speciaal optreden van de Buurtband Haarlem. Musici met en zonder muzikale achtergrond, met en zonder verstandelijke beperking maken samen muziek. De band is het initiatief van Fort van de Verbeelding, een groep community-musici die vanuit Utrecht in heel Nederland grootschalige en veelkleurige muziekprojecten organiseert en uitvoert. In de projecten wordt muziek ingezet als middel om los te maken, te betoveren en te verbinden.
Zaterdag 8 april tussen 11.00 en 11.45 uur

Rondleiding Pieter Teylers Huis
Verdiepende rondleiding
Betreed het voormalige woonhuis van Pieter Teyler, de grondlegger van het oudste museum van Nederland. In dit unieke Rijksmonument komt Teylers gedachtegoed tot leven. Zo geloofde hij dat ieder mens het recht heeft te streven naar vrijheid en geluk en dat de wereld daardoor een betere plek zou worden.
Zondag 26 maart, dinsdag 28 maart, woensdag 29 maart, zondag 2 april, dinsdag 4 april, woensdag 5 april, om 13.00 en 14.00 uur
Haal een voucher bij de kassa, zolang de voorraad strekt

Spoken in Teylers Huis
Muzikale kindertour (3 tot en met 7 jaar)
Pieter Teyler geloofde niet in spoken, maar wat hoorde hij dan toch in de kamers van zijn grote huis? Doe mee met de spannende, muzikale zoektocht en ontdek waar de geluiden vandaan komen. 
Zondag 26 maart en zondag 2 april, om 10.30 en 12.00 uur
Let op: apart ticket nodig, boek het via deze link.

Kunst & Vliegwerk: Droomhuizen
Familie-inloop-workshop (vanaf 4 jaar)
Pieter Teyler was een echte dromer. Daarom is met zijn geld dit mooie museum gebouwd. Hij wenste dat iedereen zou genieten van kunst en wetenschap. Ook zijn woonhuis lijkt wel uit een droom te komen. Het is heel groot en prachtig versierd. Hoe ziet jouw droomhuis er eigenlijk uit? Bouw het van karton of papier en in alle kleuren die je maar wilt!
Zaterdag 25 maart, zondag 26 maart, woensdag 29 maart, zaterdag 1 april, zondag 2 april, woensdag 5 april en zaterdag 8 april tussen 13.00 en 15.30 uur

De Lorentz Formule
Locatietheatervoorstelling in het Lorentz Lab
Ga mee terug in de tijd naar het Lorentz Lab in Teylers Museum, waar Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928) onderzoek deed en professor Einstein ontving. Natuurkunde als theater!
Iedere vrijdag, zaterdag en zondag om 12.45, 14.30 en 15.45 uur. 
Haal een voucher bij de kassa, zolang de voorraad strekt

Koop je tickets online