Uitzonderlijke vrouwen — Teylers Museum

Uitzonderlijke vrouwen

Verhalen van bijzondere vrouwen in Teylers Museum

08 maart 2023, 10:00 - 17:00

Kritiek op je uiterlijk, geweigerd lidmaatschap, geruchten over je wel of niet getrouwd zou zijn, en niet voor vol worden aangezien. Allemaal alleen omdat je toevallig een vrouw bent. Tegenwerking, gestolen roem en slutshaming blijken helaas van alle tijden. Toch zijn er genoeg uitzonderingen op de regel die zegt dat alleen mannen grote bijdragen aan de geschiedenis hebben geleverd. Talloze vrouwen lieten zich niet wegzetten in de door mannen gedomineerde wereld van kunst, wetenschap en literatuur. Op 8 maart, tijdens Internationale Vrouwendag, leer je een paar – het zijn er immers te veel – van deze bijzondere vrouwen kennen. Leer meer over hun bijzondere wetenschappelijke ontdekkingen, geniet van de kunstwerken en laat je inspireren door hun persoonlijke verhalen waarin genialiteit, internationale allure, moed en bewondering een grote rol spelen.

Op 8 maart vertellen vrouwen de verhalen van vrouwen:

Vrouwelijke schrijvers

Marleen Ram, conservator kunstcollecties, vertelt de verhalen achter de schrijversportretten in Spaar ze allemaal! In de loop van de achttiende eeuw raakte het schrijversportret als verzamelobject in de mode. Het Nederlandse leespubliek interesseerde zich steeds meer voor de levensloop en het uiterlijk van schrijvende individuen. Over de vrouwelijke schrijvers en hun portretten zijn de meest spraakmakende verhalen te vertellen.
Tussen 11.30 en 12.30 uur ontmoet je Marleen in het Prentenkabinet.

Een uniek boek in Teylers bibliotheek

Eulàlia Gassó Miracle, conservator wetenschap, neemt je mee naar de historische bibliotheek voor een van de bekendere vrouwen die kunst en wetenschap wist te combineren: Maria Sibylla Merian. In de vergaring van kennis voor haar publicaties over planten en insecten in Suriname, was zij echter niet de enige vrouw die een rol speelde…
Deze rondleiding vindt drie keer plaats: om 12.00 uur, 13.00 uur en 14.00 uur. Haal een voucher bij de kassa, op=op. 

Vrouwen van naam en gedoe over faam

In de Tweede Schilderijenzaal is van 7 tot en met 12 maart de nieuwe aanwinst in onze collectie te aanschouwen: de spectaculaire paradijsvogel van Pauline Knip-Rifer de Courcelles. Zij begaf zich als kunstenaar in de hoogste kringen van de Franse samenleving begin negentiende eeuw. Maar zij is niet de enige vrouwelijke kunstenaar met werk op zaal. Geniet van de werken en hoor meer over de dwarsverbanden.
Tussen 13.00 en 16.00 uur deelt rondleider Maya Mutlu de achtergronden met bezoekers. 

Tip: lees ook de blog van Eulàlia Gassó Miracle over Pauline Knip-Rifer de Courcelles en haar samenwerking met Coenraad Temminck.

 

 

Koop je tickets online