Vogelpracht

De mooiste vogelafbeeldingen uit de collectie van Teylers Museum

17 juli 2021 t/m 09 januari 2022

The Birds of America is voor velen het mooiste vogelboek ter wereld. De levensgrote illustraties van kleurrijke lepelaars langs de waterkant, geelgroene parkieten tussen de blaadjes en bonte spechten in een boom spreken nog altijd zeer tot de verbeelding. De iconische roze flamingo met de gebogen nek is in vele huiskamers terug te vinden. Teylers Museum bezit een exemplaar van het werk van John James Audubon en stelt dit internationale topstuk centraal in de familietentoonstelling Vogelpracht. Stap binnen in een bonte volière, ontdek de bijzondere collectie vogelillustraties van Teylers Museum en ga op zoek naar de verschillen tussen de vogelwereld vroeger en nu.

Jong en oud houden van vogels. Ze worden al eeuwenlang bestudeerd, afgebeeld en beschreven door vogelliefhebbers. Waar vogels vroeger werden geschoten, opgezet en nagetekend, worden ze nu – al dan niet bewegend – tot in detail vastgelegd met de camera en kunnen we zelfs met webcams meekijken in nestkasten. De collectie van Teylers Museum op het gebied van vogelstudies is groot en bijzonder: de bibliotheek herbergt de mooiste boeken en ook in de kunstcollectie zijn prachtige vogeltekeningen te vinden. Topstuk is zonder twijfel The Birds of America, dat voor het eerst in 13 jaar weer te zien is voor het grote publiek. Maar ook de werken van o.a. Buffon, Gould, Catesby en Nederlandse vogelaars als Nozeman en Van Trigt zijn van grote schoonheid en nauwkeurigheid. Samen geven zij een treffend beeld van de geschiedenis van de ornithologie. 

De manier waarop Audubon vogels afbeeldde, zette een nieuwe standaard: wetenschappelijk, maar levensecht. Zijn vogels lijken zo uit het papier te kunnen vliegen. Ook op een andere manier is zijn werk nog steeds actueel. De zorgen die hij al uitte over de kwetsbaarheid van vogels – en de rol van mensen daarin – kwamen uit. Door de vogelstand van nu te vergelijken met die van 200 jaar geleden wordt in de tentoonstelling soms pijnlijk duidelijk dat de vogelwereld intussen flink veranderd is. Waar Audubon van de trekduif nog zwermen omschrijft die zo groot waren dat het soms minutenlang duurde voordat ze voorbij waren getrokken, is deze vogel nu uitgestorven. Gelukkig gaat het met sommige soorten ook weer goed, mede door ingrijpen van de mens. Zo is de slechtvalk terug van weggeweest.

Rond Audubon is in de Verenigde Staten een controverse ontstaan. Audubon is tevens naamgever van de National Audubon Society, de grootste natuurbehoud organisatie in de Verenigde Staten. Naar aanleiding van de Black Lives Matter beweging deze zomer is de National Audubon Society onderzoek gaan doen naar zijn naamgever en de totstandkoming van zijn wereldberoemde levenswerk. Teylers Museum volgt deze actuele onderzoeken op de voet en zal hier binnen en buiten de tentoonstelling aandacht aan besteden. Het museum vindt het belangrijk dat historische verhalen in een context worden geplaatst en worden verteld. 

Vogelpracht laat niet alleen de schoonheid en rijkdom van de vogelwereld zien, maar daagt ook kinderen en hun (groot)ouders uit om actief in de rol van vogelwaarnemer te stappen en op zoek te gaan naar de verschillen tussen vroeger en nu.

 

De tentoonstelling komt tot stand dankzij een legaat van Marjon Rekoert en een bijdrage van de Vrienden van Teylers Museum.

Koop je tickets online