Watteau — Teylers Museum

Watteau

Een tentoonstelling over het werk van de 18de-eeuwse Franse kunstenaar Jean-Antoine Watteau en zijn Franse navolgers.

01 februari 2017 t/m 14 mei 2017

Tentoonstellingszaal

Watteau

Jonge vrouwen en mannen in jurken en kostuums van roze, oranje of blauw gekleurd fluweel en zijde. Bloemen in het opgestoken haar, een veer op de hoed of een mysterieus masker voor de ogen. Strikken op hun ranke schoenen. Ze zitten samen in weelderige parken. Maken muziek, praten, drinken en kijken. Naar elkaar. Hun blikken vol verwachting en achter iedere subtiele beweging schuilt een verhaal. Bij het zien van de werken van Watteau waan je je in het leven van de Franse happy few in het begin van de 18de eeuw.

Baanbrekend

Als geen ander wist Antoine Watteau (1684-1721) de gevoelens en het plezier van jonge mensen weer te geven. In een lichte, luchtige en elegante stijl. Heel anders dan de kunst van zijn collega’s die in opdracht van hun koning, Lodewijk XIV, serieuze onderwerpen schilderden in een plechtige stijl. Zijn werk was baanbrekend en als vernieuwer werd Watteau een van de belangrijkste kunstenaars uit de Franse geschiedenis.

Heel veel Watteau

Teylers Museum presenteert in samenwerking met het Städel Museum in Frankfurt de eerste grote tentoonstelling sinds 1935 van de kunstenaar in Nederland. De collecties van beide musea vullen elkaar prachtig aan. De verzamelingen worden aangevuld met belangrijke werken uit particuliere en museale collecties in heel Europa, zodat 70 tekeningen en schilderijen van Watteau en zijn navolgers voor even in Haarlem te bewonderen zijn. Bekijk naast de werken van de meester prenten uit de tijd van Watteau, penningen die de Zonnekoning vereren maar ook bespotten, schitterende 18de-eeuwse mode met de naar Watteau vernoemde plooi. En verwonder je over de jurken, kostuums en maskers die modestudenten van de Rietveld Academie speciaal maakten naar aanleiding van de tentoonstelling.

Audiotour

Haal een gratis audiotour op in het museum en laat je door de tentoonstelling leiden.

Catalogus

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus van de uitgeverij THOTH en met bijdragen van de internationaal befaamde Watteauspecialist Christoph Martin Vogtherr en de conservatoren van de twee musea, Michiel Plomp en Martin Sonnabend.

 

Met dank aan:

Ministerie van OCW, de BankGiro Loterij, Mondriaan Fonds, Fonds21, VSBfonds, Turing Foundation, Prins Bernhard Cultuurfonds/Anthonia Bloembergen Fonds, Niemeijers Fonds, Tavolozza Foundation en Stichting Dorodarte.

 

Tijdens de tentoonstelling Watteau geldt een toeslag van 2 euro per volwassenkaartje. Voor Vrienden, Vereniging Rembrandt, ICOM en BGL VIP is de toegang gratis.

 

Koop je tickets online