Weekend van de Wetenschap

06 oktober 2019, 12:00 - 17:00

Tijdens het Weekend van de Wetenschap is er van alles te doen in Teylers Museum! Maak je eigen vliegwiel trektol tijdens de Kunst en Vliegwerk workshops op zaterdag en zondag. Of doe mee met spannende proeven over kracht, licht, geluid en elektriciteit in het blitslab! Op zondag kun je verder kennismaken met de wonderen van beweging tijdens de Mad Science Show en schuif je aan bij een super interessant kindercollege!

Alle activiteiten zijn gratis op vertoon van een entreekaartje voor het museum.

Zondag 6 oktober

Vliegwiel trektol (vanaf 4 jaar)

13:00 - 14:00 uur & 14:30 – 15:30 uur

In de 19e eeuw hadden veel kinderen een tol om mee te spelen. Het was best een kunst om die aan het draaien te krijgen én te houden! Onderzoek vandaag hoe je het best zo'n apparaat aan het draaien krijgt én houdt.

Reserveer je plekje voor de workshop van 13:00 - 14:00 uur
Reserveer je plekje voor de workshop van 14:30 - 15:30 uur

Blitslab (vanaf 8 jaar)

12:30 – 16:45 uur

Kom experimenteren met geluid, licht, kracht en elektriciteit. Maar schrik niet van de vonken! Blitslab in de tuin, sessies van 30 min tussen 12:30 – 16:45 uur

Mad Science Show: Wonderen van beweging

12:00 - 12:45 uur 

Servies vliegt in het rond bij Mad Science! Is de professor gek geworden? Welnee, hij was altijd al (te) gek. Dat er volle kopjes bij rondvliegen is heel normaal. De wetten van Sir Isaac Newton verklaren waarom jij plotseling als een tol ronddraait terwijl niemand je duwt. Kom naar de show Wonderen van Beweging en misschien zweef jij  dan wel de zaal uit op een hovercraft!

Kindercollege pop-upwetenschapper Ruben Verwaal

13:30 – 14:15 uur

Pop-upwetenschapper Ruben Verwaal komt een interessant kindercollege geven:
Kinderpokjes: van pus tot prik

Rond 1700 waren de kinderpokjes een verschrikkelijke ziekte. Je zwol op, zat onder de puisten en stonk naar een ziekelijke geur van rottend vlees. Als je het geluk had de ziekte te overleven, zat je doorgaans onder de littekens. Kon de strijd tegen de pokken ooit gewonnen worden? Dit kindercollege gaat over de geschiedenis van een oude kinderziekte, de zoektocht naar een behandeling en de uiteindelijke ontdekking van vaccinatie rond 1800.

Ruben Verwaal is historicus van de geneeskunde. Hij heeft zich gespecialiseerd in de geschiedenis van de lichaamssappen in de 17e en 18e eeuw.

Deze kinderlezing is bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar: volwassenen zijn welkom onder begeleiding van een kind (1 volwassene per kind). Er kan niet worden gereserveerd.

Koop je tickets online