Winterlezing — Teylers Museum

Winterlezing

Lezing van dr. Yvonne Bleyerveld over de bijzondere collectie tekeningen van Hendrick Goltzius (1558-1617) in de collectie van Teylers Museum

29 december 2016, 13:00 - 14:00

Winterlezing 

Gratis toegang op vertoon van een geldig entreebewijs. 

De bijzondere collectie tekeningen van Hendrick Goltzius (1558-1617) in de collectie van Teylers Museum

De Haarlemse kunstenaar Hendrick Goltzius verwierf al tijdens zijn leven internationale faam als een virtuoze graveur. Daarnaast was hij een bijzonder veelzijdig en productief tekenaar. Teylers Museum bezit maar liefst 125 tekeningen van zijn hand, de grootste collectie ter wereld. Het overgrote deel daarvan werd al in 1790 door het museum aangekocht. Het zijn tekeningen die sterk variëren in tekentechniek, formaat en functie: van piepkleine portretjes van Haarlemse burgers, tot studies naar antieke beelden gemaakt in Rome, en imposante portretten in gekleurd krijt. Goltzius’ mooiste tekeningen worden vanaf 2016 in het Prentenkabinet getoond. De aanleiding daarvoor is het verschijnen van de catalogus The Netherlandish Drawings of the 16th Century in the Teylers Museum (Leiden, najaar 2016), geschreven door prof. dr. Ilja Veldman en Yvonne Bleyerveld.

dr. Yvonne Bleyerveld is freelance kunsthistoricus, gespecialiseerd in de Nederlandse kunst van de zestiende eeuw, in het bijzonder prent- en tekenkunst. Zij werkt voor diverse musea en uitgeverijen.

* afbeelding: Goltzius, Hendrick (1558 - 1617), Goltzius’ rechterhand, 1588

Koop je tickets online