Winterlezing - 3 maart — Teylers Museum

Winterlezing - 3 maart

Religie is Virtual Reality

03 maart 2024, 13:00 - 14:00

Praktische informatie

De Winterlezing begint op zondag 3 maart 2024 om 13.00 uur en is gratis toegankelijk. Reserveren is gewenst, dan kan via deze link.

Religie is Virtual Reality

In hun religieuze handelingen en overtuigingen doen mensen een greep naar het onzichtbare, naar virtual realities. En omgekeerd maken ze die virtual realities zichtbaar in rituelen, tempels, kathedralen, teksten en tegenwoordig ook digitaal-online: geloven is zien. In deze Winterlezing tijdens de tentoonstelling over virtual reality en optische illusies komen we tot een beschrijving van het fenomeen virtual reality in de religie door de tijd heen en schetsen we parallellen met ontwikkelingen in de wetenschap. Juist wanneer de wetenschap optische instrumenten begint te ontwikkelen, trekt de religie zich terug in het minder zichtbare domein van de overtuigingen. In het digitale tijdperk daarentegen lopen die wegen weer meer en meer parallel. Dat roept uitdagende vragen op: is de God van de digital age een logaritme?

Spreker: Prof. dr. Marcel Barnard
Hoogleraar praktische theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit te Amsterdam en lid van Teylers Godgeleerd Genootschap.

U bent van harte welkom op deze vrij toegankelijke bijeenkomsten.

www.teylersstichting.nl  en  www.teylersmuseum.nl

Koop je tickets online