Winterlezing door prof. dr. Annette Merz — Teylers Museum

Winterlezing door prof. dr. Annette Merz

Hoe zie je het voor je? Het passieverhaal door de lens van de prentenreeks van Nicolaes de Bruyn en recent historisch-kritisch Jezusonderzoek

29 januari 2023, 13:00 - 14:00

Het is Directeuren van Teylers Stichting een genoegen je uit te nodigen voor de tweede Winterlezing van dit seizoen. De Winterlezingen worden gehouden door Leden van Teylers Genootschappen in de historische Gehoorzaal van Teylers Museum. Op zondag 29 januari spreekt prof. dr. Annette Merz, hoogleraar Nieuwe Testament aan de Protestantse-Theologische Universiteit (PThU), Groningen en lid van Teylers Godgeleerd Genootschap, over het passieverhaal in haar lezing Hoe zie je het voor je? Het passieverhaal door de lens van de prentenreeks van Nicolaes de Bruyn en recent historisch-kritisch Jezusonderzoek.

In deze lezing laat Annette Merz het passieverhaal, dat in vier versies in de Evangeliën is opgetekend, de revue passeren en daarbij twee lenzen gebruiken en in gesprek met elkaar brengen. Ten eerste de door Pieter Teyler van der Hulst in 1756 aangekochte passiereeks door Nicolaes de Bruyn, die zich in de Kunstverzamelingen van het museum bevindt. Ten tweede recent wetenschappelijk Jezusonderzoek naar de toedracht van de passie en de literaire verbeeldingen ervan. Het hermeneutisch gesprek tussen de twee zal aantonen hoe beide vormen van receptie van het passieverhaal vanuit bepaalde culturele vooronderstellingen noodzakelijk aan- en invullingen doen. De boeiende vraag is dan: gaat het met elkaar confronteren van de twee verschillende lees- en zienswijzen een nieuwe visie op het verhaal opleveren? 

Praktische informatie
De Winterlezing begint op zondag 29 januari om 13.00 uur. De toegang is gratis, maar je hebt wel een ticket nodig. Bestel via deze link je ticket(s) voor de Winterlezing(en). 

Let op: wil je voorafgaand aan of na afloop van de lezing het museum in? Dan heb je ook nog een ticket voor het museum nodig. In verband met de tentoonstelling Hockney's Eye is het tot en met 29 januari noodzakelijk om vooraf een ticket met tijdslot te bestellen. Dat kan alleen online. Tickets bestellen kan via deze link.

Koop je tickets online