Winterlezing door Prof. dr. Mladen Popovic

De Dode Zeerollen en de schrijvers van de Bijbel

25 november 2018, 13:00 - 14:00

Het is Directeuren van Teylers Stichting een genoegen u uit te nodigen voor drie winterlezingen, die zullen worden gehouden door Leden van Teylers Genootschappen in de historische gehoorzaal van Teylers Museum.

Prof. dr. Mladen Popovic 
Hoogleraar Oude Testament en het vroege Jodendom, met bijzondere aandacht voor Qumran en de Dode Zeerollen en Decaan van de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De Dode Zeerollen en de schrijvers van de Bijbel

De Dode Zeerollen worden wel gezien als een van de grootste archeologische ontdekkingen van de twintigste eeuw. De ontdekking ervan is een waar Indiana Jones-verhaal. De bestudering van de teksten bijna een Da Vinci Code. Het merendeel van de 1000 gereconstrueerde teksten was voorheen volledig onbekend; naast bijbelse en andere religieuze teksten zijn ook fysiognomische, magische en astrologische teksten ontdekt. De Dode Zeerollen werpen een uniek nieuw licht op de Joodse religie en cultuur van meer dan 2000 jaar geleden, en ook op het vroegste Christendom dat begon als een Joodse beweging. Het Qumran Instituut werkt in Groningen ook samen om met behulp van moderne technieken als C14-datering en Kunstmatige Intelligentie nieuwe informatie over de schrijvers achter deze teksten te verkrijgen.

De Winterlezingen zijn voor iedereen gratis te bezoeken (dit is exclusief een bezoek aan Leonardo da Vinci en het museum). Aanmelden is niet nodig. Wil je vooraf of na afloop van de lezing het museum in? Koop dan online een toegangsbewijs (LET OP: hou bij het selecteren van het tijdslot rekening met de aanvangstijd of de eindtijd van de lezing)

De volgende Winterlezingen zijn:

datum/tijdonderwerpspreker
27/01/2019

Hendrik Antoon Lorentz, een bruggenbouwer in Teylers Museum 

Prof. dr. Frans van Lunteren 

24/02/2019 Over geven: gift en gif

Prof. dr. Herman Beck 

Koop je tickets online