Wolkenfotowedstrijd — Teylers Museum

Wolkenfotowedstrijd

Laat je inspireren door de luchten van John Constable

01 september 2020 t/m 31 januari 2021

Een dubbele regenboog of dreigende onweerswolken: de Engelse landschapsschilder John Constable (1776-1837) wist als geen ander de lucht op zijn doeken te vangen. Bij de overzichtstentoonstelling van deze grootmeester van de romantiek, (19 september 2020 t/m 30 mei 2021), organiseert Teylers Museum een Wolkenfotowedstrijd. Laat je inspireren door Constable en doe mee! De beste fotografen maken kans op een masterclass door landschapsfotograaf Saskia Boelsums.

‘I am the man of clouds’
In 1821 en 1822 schilderde Constable bijna alleen maar luchten. Dankzij zijn meteorologische kennis registreerde hij heel precies kleur en vorm van wolken, regenbogen en zonsondergangen, en noteerde datum, tijd en weercondities. Zo wilde hij de lucht leren schilderen met veel meer gevoel en zeggingskracht.

Saskia Boelsums

Constable beïnvloedde uiteenlopende kunstenaars: van de impressionisten tot kunstenaars van nu. Voor Teylers Museum maakte landschapsfotograaf Saskia Boelsums drie nieuwe werken, geïnspireerd door Constable: ‘Dat was heerlijk om te doen. Ik herken zijn gedrevenheid, zijn mateloos enthousiasme en soms ook de bijna wanhopige onmacht om de overweldigende kracht van de natuur vast te leggen op het platte vlak.’ Op saskiaboelsums.nl vind je een speciale pagina over Constable en de wedstrijd.

Wedstrijdvoorwaarden

Laat je inspireren door John Constable en Saskia Boelsums, pak je camera of mobiele telefoon, ga naar buiten en maak een foto van een opkomende onweersbui, zonnestralen die door de wolken breken of andere bijzondere weersomstandigheden. Alles is geoorloofd, maar hou je wel aan onderstaande wedstrijdvoorwaarden.

  • Zorg ervoor dat je foto tenminste 1 MB en maximaal 8 MB groot is.
  • Maak een liggende foto (landscape/verhouding 3:4).
  • Stuur je foto uiterlijk 31 januari 2021 per e-mail aan: wolkenwedstrijd@teylersmuseum.nl. Je mag meerdere foto’s inzenden.

De jury selecteert de foto's volgens deze criteria:

  • heeft de foto een dramatische wolkenlucht zoals Constable die schilderde of zijn er andere bijzondere weersverschijnselen 
  • is er een lage horizon met veel aandacht voor de lucht en het weer
  • is de wolkenlucht actueel; in september verwacht de jury dus septemberluchten uit 2020, in oktober die van oktober etc. Als bv. september is afgelopen, kun je geen septemberfoto's meer insturen. 

Vermeld in je mail deze informatie:

  • Naam / adres / e-mail / telefoon
  • Titel van de foto
  • Datum, tijd en locatie waar de foto is genomen 
  • Liefst ook: de weersgesteldheid (temperatuur, windrichting, windkracht)

De jury bestaat uit Saskia Boelsums, Terry van Druten (hoofdconservator Kunstverzamelingen Teylers Museum) en Amara Onwuka (meteoroloog en kunstenaar).

Elke maand kiest de jury uit de inzendingen 3 foto’s die worden opgehangen in de Tuinzaal van het museum.  De makers van deze foto’s krijgen in januari een masterclass van Saskia Boelsums. Ze vertelt dan wat haar aanpak is - voorbereiding, uitvoering, nabewerking - en bespreekt een keuze uit het ingezonden werk. Als winnaar mag je een introducé meenemen en je krijgt de reproductie van je foto die in het museum heeft gehangen mee naar huis.

Op onze Facebookpagina publiceren we elke maand de winnende foto's:

Over de uitslag van de wedstrijd kan niet worden gecorrespondeerd. Medewerkers van Teylers Museum en hun familieleden zijn uitgesloten van deelname.

 

 

 

 

Koop je tickets online