Audubon, John James (1785-1851)

birds of America; from original drawings made during a residence of twenty five years in the United States and their territories.

'The Birds of America' is voor velen het mooiste vogelboek. En is het niet het mooiste, sinds maart 2000 is het in ieder geval het duurste in druk verschenen boek dat ooit geveild is: voor een slordige 8,8 miljoen dollar verkocht veilinghuis Christie's het werk. Dat record werd nog verbeterd op 6 december 2010 toen een complete set van de eerste druk bij Sotheby's in Londen verkocht werd voor £7,321,250. Het meest recente exemplaar dat op een veiling verkocht is -op 20 januari 2012- was afkomstig uit het bezit van de Britse Hertogen van Portland en bracht bij Christie's in New York $ 7.922.500,- op.

De maker van dit tot de verbeelding sprekende meesterwerk is John James Audubon (1785-1851), een avontuurlijk ingestelde autodidact van Franse afkomst. Op twintigjarige leeftijd vertrok hij naar Amerika. Daar trok hij jarenlang door de Amerikaanse wildernis met het idee om de complete Noordamerikaanse vogelfauna in beeld te brengen. Tevergeefs probeerde Audubon zijn map met waterverfschilderingen in de Verenigde Staten te gelde te maken. Toen dit niet lukte nam hij de boot naar Engeland. Uiteindelijk vond hij in de drukker en graveur Robert Havell de ideale compagnon. Havell verzorgde de 435 in aquatint gedrukte afbeeldingen. Audubons vogels zijn allen op ware grootte afgebeeld. Het formaat wordt 'dubbelolifant' genoemd en is ongeveer 64 bij 97 centimeter. Voor sommige vogels als bijvoorbeeld de flamingo gaf dit problemen; de nek van de flamingo kronkelt zich via de bovenkant langs de hele zijkant naar beneden. De meeste vogels zijn in hun natuurlijke omgeving geplaatst en op levendige wijze afgebeeld. Ook de vaak prachtige botanische details zorgen er voor dat dit werk een bijzondere kwaliteit bezit. Een nog onbekend aantal is waarschijnlijk afkomstig van de botanicus Joseph Mason (1801-1883). De Zwitserse landschapschilder Lehman schilderde de achtergrond voor een aantal platen. Uit kunsthistorisch oogpunt dient nog vermeld dat 'The Birds of America' een van de weinige boeken is die in aquatint gedrukt is. Uit de resultaten blijkt in dit geval dat dit drukprocédé dé manier was om de oorspronkelijke waterverfschilderingen weer te geven. Al deze factoren dragen er toe bij dat 'The birds of America' een van de mooiste vogelboeken is. Audubon schreef in samenwerking met William Gillivray zijn 'Ornithological Biography'. Dit boek bestaat uit vijf delen tekst, en hoort bij de 435 platen. In dit boek staan ook vermakelijke anecdotes over Audubons ontmoetingen met allerlei mensen in de Amerikaanse wildernis.

Teylers Museum kocht haar exemplaar van het kostbare vogelboek direct bij verschijnen en betaalde er destijds in totaal 2243 gulden voor- een enorm bedrag. Ter vergelijking: Martinus van Marum verdiende als museumdirecteur en bibliothecaris 1400 gulden per jaar. Het museum wordt- als 'Haarlem Library, Holland'- in de lijst van intekenaars genoemd die voor in het tekstdeel is afgedrukt. In het archief van het museum is correspondentie bewaard gebleven met de zoon van Audubon over de betaling en levering van de platen.

Van Teylers' exemplaar is in 1971 een heruitgave verschenen in een oplage van 250.

Meer weten? In opdracht van Teylers Museum schreef Rein Jan Mulder, 'Vogels van formaat. Audubon in Nederland' (Amsterdam 2007).

Titel

Titel

Blader door boek

[{'description': 'Birds of America', 'reference': 'http://beeld.teylersmuseum.nl/Digital_Library/Emags/Audubon/index.html#/1/'}]