Strickland, Hugh Edwin (1811-1853)

Dodo and its kindred; or the history, affinities and osteology of the Dodo, Solitaire, and other extinct birds of the islands Mauritius, Rodriguez, and Bourbon.


The Dodo and its kindred (London 1848), is een boek over de dodo en de eveneens uitgestorven verwanten zoals de rodriguessolitaire (Pezophaps solitaria). Dit boek komt uit de collectie van Boudewijn Buch en is na zijn dood door Teylers conservator Bert Sliggers gekozen uit zijn enorme collectie in zijn huis aan de Keizersgracht.

Hugh Edwin Strickland (Reighton,Yorkshire, Engeland, 2 maart 1811 – Retford, 14 september 1853) was een Engelse geoloog, ornitholoog, natuuronderzoeker en systematicus. Als kind was hij al geïnteresseerd in biologie. Hij kreeg thuis onderwijs van privédocenten tot hij in 1829 ging studeren aan het Oriel College van de Universiteit van Oxford. Hij haalde zijn bachelor(1831) in zowel de geologie als de zoölogie en een jaar later de graad van master.
Na zijn studie woonde Strickland in Tewkesbury en deed daar uitgebreid geologisch onderzoek waarover hij correspondeerde met Geological Society in London. In 1835 en 1842 bezocht hij Klein-Azië en publiceerde later over zijn geologisch en ornithologisch onderzoek in die streken, waaronder de Dodo in 1848. Strickland overleed in 1851 door een ongeluk met een sneltrein.