Swammerdam, J.

Biblia Naturae; sive Historia Insectorum, in classes certas redacta nec non exemplis, et anatomico variorum animalculorum examine, aeneisque tabulis illustrata; etc.


Ik presenteer u ed. alhier den almaghtigen vinger Gods in de anatomie van een luijs.' Zo schreef Jan Swammerdam (1637-1680) op 14 april 1678 in een brief aan zijn vriend Thévenot te Parijs.
Swammerdams vele tekeningen en handschriften -zijn 'bijbel van de natuur'- werden pas na zijn dood in Parijs gekocht door Hermann Boerhaave (1668-1738). Deze verzorgde de Latijns/Nederlandse uitgave van Swammerdams levenswerk. De 'bijbel der natuur' legde het fundament voor de moderne entomologie. Het enige boek dat Swammerdam tijdens zijn leven publiceerde, is 'Ephemeri vita', een prachtig werkje over de anatomie en de levenscyclus van de kokerjuffer (Palingenia longicuada). Onder invloed van de geloofsfanaticus Antoinette Bourrignon (1616-1680) viel het Swammerdam soms moeilijk om wetenschap en geloofszaken te scheiden. De titel van zijn levenswerk geeft dit al aan: de grootsheid en wijsheid van de Schepper moest men vooral zoeken in de Natuur, want daar openbaarde de Schepper zich. Sommige collega's noemden zijn ideeën schetsend insektotheologie. Zijn dwalingen zijn hem vergeven. Als anatoom en preparateur is hij onovertroffen. Jarenlang ontleedde hij insekten met behulp van een ontleedmicroscoopje dat hij zelf had ontworpen, en waarvan hij de lenzen had gemaakt van gesmolten glas. Bij de ontleding gebruikte hij kleine schaartjes die hij zelf sleep onder de microscoop. Met behulp van injecties, waarbij hij soms gebruik maakte van gekleurde vloeistof, maakte hij de bouw van de minuscule organen zichtbaar. Meer dan twaalf jaar was hij met zijn microscoop in de weer, vaak in de tuin van het huis van zijn vader, aan de Amsterdamse Oude Schans nummer 18. Hij deed veel ontdekkingen. Zo nam hij als eerste de rode bloedlichaampjes waar en herkende ze ook als zodanig. Ononvertroffen is eveneens zijn tekentalent dat hij met Robert Hooke gemeen had.

14651
Titel

Swammerdam, J.

Titel

Biblia Naturae; sive Historia Insectorum, in classes certas redacta nec non exemplis, et anatomico variorum animalculorum examine, aeneisque tabulis illustrata; etc.

Blader door boek

[{'description': 'Biblia Naturae I', 'reference': 'http://beeld.teylersmuseum.nl/Digital_Library/Emags/21g_125-1/index.html#/1/'}, {'description': 'Biblia Naturae II', 'reference': 'http://beeld.teylersmuseum.nl/Digital_Library/Emags/21g_125-2/index.html#/1/'}]

Auteur

[{'date_of_birth': u'', 'role': 'vertaler', 'qualifier': u'', 'date_of_death': u'', 'creator': 'Swammerdam, J.'}, {'date_of_birth': u'', 'role': 'bijdrage', 'qualifier': u'', 'date_of_death': u'', 'creator': 'Boerhaave, Herman (1668-1738)'}, {'date_of_birth': u'', 'role': u'', 'qualifier': u'', 'date_of_death': u'', 'creator': 'Gaubius'}, {'date_of_birth': u'', 'role': u'', 'qualifier': u'', 'date_of_death': u'', 'creator': 'Floyd, Th.'}, {'date_of_birth': u'', 'role': u'', 'qualifier': u'', 'date_of_death': u'', 'creator': 'Hill, J.'}]

Datering

[{'start': '1737-1738', 'end_precision': u'', 'end': u'', 'start_precision': u''}]

Materiaal

[{'material': 'boek'}]

Formaat

fol.

Plaats

Leiden

Uitgever

Severinus, J. & P. van der Aa

Objectnummer

21g 125

Opschrift

[{'reference': '..\\images\\Bibliotheek\\Gekoppelde afbeeldingen\\21g 125.jpg'}]