Diderot, Denis (1713-1784)

Encyclopédie ou dictionnaire raisonné des Sciences, des Arts et des métiers par une Société de gens des lettres.

Op 8 februari 1780 kochten de Directeuren van Teylers Museum ten behoeve van de 'Boek- en Konstzael' onder andere het verlichtingsmonument bij uitstek, de beroemde 'Encyclopédie' van Diderot en D'Alembert. Het totaal aantal delen in Teylers' bibliotheek bedraagt 35. Zeventien delen bevatten tekst, uitgegeven tussen 1751-1765. De platen bevinden zich in de 'Recueil de planches sur les sciences, les arts liberaux et les arts mechaniques avec leur explication'. Twaalf delen zijn onder deze subtitel verschenen, uitgegeven tussen 1762-1777. Verder verschenen bij uitgeverij Rey te Amsterdam in de jaren 1776-77 vier delen Supplément op de Planches. In 1780 volgde nog een 'Table analytique et raisonnée des matières contenues dans les XXXIII volume', in twee delen. Het totaal aantal platen in de 'Encyclopédie' bedraagt 2569. Alle platen zijn in koper gegraveerd. De methode wordt overigens beschreven in het deel 'Gravure' van de enyclopedie. Enkele honderden tekeningen zijn van Jean Jacques Goussier. Hij bezocht veelvuldig fabrieken en sprak daar met de mensen op de vloer en maakte ter plaatse tekeningen. Zes weken verbleef Goussier in een papierfabriek te Montargis, een maand in een inktfabriek te Cosne-sur-Loire en zes maanden in fabrieken in Campagne en Bourgogne. Benoit-Louis Prévost (1735-1804) is verantwoordelijk voor zo'n 270 platen. Hij is de maker van de beroemde titelplaat van de 'Encyclopédie' (alhoewel het origineel van Cochin is).
De grootsheid van de 'Encyclopedie' ligt in de belangrijke rol van de platen en de modellen; deze zijn een hommage aan de vakman en de kennis behorende bij technische processen. Deze platen fungeerden dus niet uitsluitend ter documentatie, maar dienden een praktisch doel: zij moesten bijdragen aan de vooruitgang van de technologie.
Rationele kennis -rationeel omdat het steunde op berekeningen, meten en objectieve analyse- kwam op deze wijze onder de aandacht van een breed publiek, zonder restricties of geheimhouding. Door het bestuderen van deze informatie kon een samenleving zichzelf besturen, zo dachten de 'encyclopedisten' Diderot en d'Alembert.
Meer dan twintig jaar lang fungeerde de encyclopedie als een laboratorium voor nieuwe ideeën en illustraties met als doel het integreren van wetenschap en technologie in een coherent informatiesysteem.

Titel

Diderot, Denis (1713-1784)

Titel

Blader door boek