Krombholz, J.V.

Naturgetreue Abbildungen und Beschreibungen der essbaren, schädlichen und verdächtigen Schwämme


Krombholz was hoogleraar medicijnen aan de Karl-Ferdinand universiteit in Praag. Zijn maatschappelijke betrokkenheid uitte zich in zijn inzet voor een weeshuis en een doofstommeninstituut, en ook in de totstandkoming van dit boek. Hij achtte onderzoek naar de mogelijke schadelijkheid van voedingsmiddelen van groot belang en in dat verband wijst hij de paddenstoelen aan als een categorie waarbij een kleine vergissing grote, zelfs fatale gevolgen kan hebben. In het boek zijn een aantal vergiftigingsgevallen bij mens en dier opgenomen. Een van de boosdoeners was bijvoorbeeld de vliegenzwam (Amanita muscaria).

(In 2011 was dit boek te zien in de tentoonstelling 'Paddenstoelen van Europa'. Bovenstaande beschrijving gaat vooral in op de destijds getoonde prent/pagina. Online kun je echter het hele boek doorbladeren!)

8850
Titel

Krombholz, J.V.

Titel

Naturgetreue Abbildungen und Beschreibungen der essbaren, schädlichen und verdächtigen Schwämme

Blader door boek

[{'description': 'Paddenstoelenboek Naturgetreue Abbildungen und Beschreibungen der essbaren deel 1', 'reference': 'http://beeld.teylersmuseum.nl/Digital_Library/Emags/82i_88-1/index.html#/1'}, {'description': 'Paddenstoelenboek Naturgetreue Abbildungen und Beschreibungen der essbaren deel 2', 'reference': 'http://beeld.teylersmuseum.nl/Digital_Library/Emags/82i_88-2/index.html#/1'}]

Auteur

[{'date_of_birth': u'', 'role': u'', 'qualifier': u'', 'date_of_death': u'', 'creator': 'Krombholz, J.V.'}]

Datering

[{'start': '1831-1846', 'end_precision': u'', 'end': u'', 'start_precision': u''}]

Materiaal

[{'material': 'boek'}]

Formaat

folio

Plaats

Prag

Uitgever

Calve, J.G.

Objectnummer

82i 88

Opschrift

[{'reference': '..\\images\\Bibliotheek\\Gekoppelde afbeeldingen\\82i 88.jpg'}]