Ruys, Joh.

Afbeeldingen van Paddestoelen


Johannes Ruys is de oprichter en eerste voorzitter van de Nederlandse Mycologische Vereniging. Zijn boek De paddenstoelen van Nederland uit 1909 is een bewerking van reeds bestaande Nederlandse bronnen en vooral geschreven om voeding te geven aan de “opkomende belangstelling voor een in ons land verwaarloosd onderdeel der botanische wetenschap”. Ruys heeft veel werken geraadpleegd, daarbij geholpen door de bibliothecaris van Teylers Stichting, J. Verwijnen. De illustraties in dit boek zijn uiterst summier. Daar staat tegenover, dat Ruys zelf in 17 albums een paar honderd paddenstoeltekeningen in aquarel heeft gemaakt. Deze zijn bewaard gebleven in Teylers museum.

Pas als het vruchtlichaam van schimmels groter is dan één millimeter noemen we het een paddenstoel, ofwel macrofungus. Kleinere vruchtlichamen worden microfungi genoemd. De vormen van paddenstoelen zijn zeer divers. Opvallend is het verschil tussen bijvoorbeeld de populiermelkzwam en de stinkzwam, beide getekend door Ruys. Zoals de naam al verraadt, is de populiermelkzwam meestal te vinden onder populieren. (Zie deel 5)

De Latijnse naam voor de grote stinkzwam is Phallus impudicus wat ‘onbeschaamde penis’ betekent. Ruys schrijft: “De hoed is groenachtig, vuil wit of grauw, aan de top doorboord en met een bruingroen slijm dat de sporen bevat bedekt.
De steel is rechtop staand, wit of geelachtig, lederachtig, bovenaan dunner en met den hoed soms 25 cm. lang. De zwam verspreidt een walgelijke stank die ver in de omtrek merkbaar is.” (Zie deel 16)

(In 2011 was dit boek te zien in de tentoonstelling 'Paddenstoelen van Europa'. Bovenstaande beschrijving gaat vooral in op de destijds getoonde prent/pagina. Online kun je echter het hele boek doorbladeren!)

13758
Titel

Ruys, Joh.

Titel

Afbeeldingen van Paddestoelen

Blader door boek

[{'description': 'Paddenstoelenboek Afbeeldingen van Paddestoelen\ndeel 1', 'reference': 'http://beeld.teylersmuseum.nl/Digital_Library/Emags/90d_225-1/index.html#/1'}, {'description': 'Paddenstoelenboek Afbeeldingen van Paddestoelen\ndeel 2', 'reference': 'http://beeld.teylersmuseum.nl/Digital_Library/Emags/90d_225-2/index.html#/1'}, {'description': 'Paddenstoelenboek Afbeeldingen van Paddestoelen\ndeel 3', 'reference': 'http://beeld.teylersmuseum.nl/Digital_Library/Emags/90d_225-3/index.html#/1'}, {'description': 'Paddenstoelenboek Afbeeldingen van Paddestoelen\ndeel 4', 'reference': 'http://beeld.teylersmuseum.nl/Digital_Library/Emags/90d_225-4/index.html#/1'}, {'description': 'Paddenstoelenboek Afbeeldingen van Paddestoelen\ndeel 5', 'reference': 'http://beeld.teylersmuseum.nl/Digital_Library/Emags/90d_225-5/index.html#/1'}, {'description': 'Paddenstoelenboek Afbeeldingen van Paddestoelen\ndeel 6', 'reference': 'http://beeld.teylersmuseum.nl/Digital_Library/Emags/90d_225-6/index.html#/1'}, {'description': 'Paddenstoelenboek Afbeeldingen van Paddestoelen\ndeel 7', 'reference': 'http://beeld.teylersmuseum.nl/Digital_Library/Emags/90d_225-7/index.html#/1'}, {'description': 'Paddenstoelenboek Afbeeldingen van Paddestoelen\ndeel 8', 'reference': 'http://beeld.teylersmuseum.nl/Digital_Library/Emags/90d_225-8/index.html#/1'}, {'description': 'Paddenstoelenboek Afbeeldingen van Paddestoelen\ndeel 9', 'reference': 'http://beeld.teylersmuseum.nl/Digital_Library/Emags/90d_225-9/index.html#/1'}, {'description': 'Paddenstoelenboek Afbeeldingen van Paddestoelen\ndeel 10', 'reference': 'http://beeld.teylersmuseum.nl/Digital_Library/Emags/90d_225-10/index.html#/1'}, {'description': 'Paddenstoelenboek Afbeeldingen van Paddestoelen\ndeel 11', 'reference': 'http://beeld.teylersmuseum.nl/Digital_Library/Emags/90d_225-11/index.html#/1'}, {'description': 'Paddenstoelenboek Afbeeldingen van Paddestoelen\ndeel 12', 'reference': 'http://beeld.teylersmuseum.nl/Digital_Library/Emags/90d_225-12/index.html#/1'}, {'description': 'Paddenstoelenboek Afbeeldingen van Paddestoelen\ndeel 13', 'reference': 'http://beeld.teylersmuseum.nl/Digital_Library/Emags/90d_225-13/index.html#/1'}, {'description': 'Paddenstoelenboek Afbeeldingen van Paddestoelen\ndeel 14', 'reference': 'http://beeld.teylersmuseum.nl/Digital_Library/Emags/90d_225-14/index.html#/1'}, {'description': 'Paddenstoelenboek Afbeeldingen van Paddestoelen\ndeel 15', 'reference': 'http://beeld.teylersmuseum.nl/Digital_Library/Emags/90d_225-15/index.html#/1'}, {'description': 'Paddenstoelenboek Afbeeldingen van Paddestoelen\ndeel 16', 'reference': 'http://beeld.teylersmuseum.nl/Digital_Library/Emags/90d_225-16/index.html#/1'}, {'description': 'Paddenstoelenboek Afbeeldingen van Paddestoelen\ndeel 17', 'reference': 'http://beeld.teylersmuseum.nl/Digital_Library/Emags/90d_225-17/index.html#/1'}]

Auteur

[{'date_of_birth': u'', 'role': u'', 'qualifier': u'', 'date_of_death': u'', 'creator': 'Ruys, Joh.'}]

Materiaal

[{'material': 'manuscript'}]

Objectnummer

90d 225