Thornton, Robert John

The temple of Flora or garden of nature. Picturesque botanical plates of the new illustration of the sexual system of Linnaeus.


Thorntons boek wordt gerekend tot de groep der florilegia of bloemenboeken. Dit is een categorie geïllustreerde werken waarvan de afbeeldingen belangrijker zijn dan de tekst. Deze boeken waren met name in de 17de eeuw populair: bloemen werden in toenemende mate gekweekt om hun decoratieve kwaliteiten, en sommige illustraties diende als voorbeeld voor borduurwerk. Thorntons boek is echter om een andere rede gemaakt: het is een ode aan de Zweedse botanist Carl Linnaeus.
Het boek is onderdeel van het werk dat getiteld is 'New Illustration of the Sexual System of Linnaeus (1799-1807)'. In die zin krijgen de platen een wetenschappelijk tintje. Stuk voor stuk zijn ze geordend volgens het systeem van Carolus Linnaeus (1707-1778). De kerngedachte van Linnaeus wordt op een van de titelplaten in Thorntons boek op populaire wijze uitgedragen: het engeltje op de titelpagina injecteert de natuur met behulp van zijn pijl met liefde. En het was precies deze boodschap die Linnaeus uitdroeg: dat planten een seksueel leven hebben.
'The temple of flora' is ook om een andere rede bijzonder: het bevat veel gedichten die de lof zingen op de natuur. Het boek is in dat opzicht een vreemde mengeling van wetenschap en romantiek. Het boek kwam niet voor niets uit in 1799, dezelfde periode waarin de Engelse dichter William Wordsworth zijn 'Lyrical Ballads'(1798) publiceerde, en daarmee de romantiek inluidde.

15100
Titel

Thornton, Robert John

Titel

The temple of Flora or garden of nature. Picturesque botanical plates of the new illustration of the sexual system of Linnaeus.

Blader door boek

[{'description': 'The temple of Flora vol. 1', 'reference': 'http://beeld.teylersmuseum.nl/Digital_Library/Emags/Lade_19b_323/index.html#/1'}]

Auteur

[{'date_of_birth': u'', 'role': u'', 'qualifier': u'', 'date_of_death': u'', 'creator': 'Thornton, Robert John'}]

Datering

[{'start': '1799', 'end_precision': u'', 'end': u'', 'start_precision': u''}]

Materiaal

[{'material': 'boek'}]

Formaat

imp. fol.

Plaats

Londen

Uitgever

Thornton, Robert John

Objectnummer

lade 19b 323

Opschrift

[{'reference': '..\\images\\Bibliotheek\\Gekoppelde afbeeldingen\\lade 19b 323.jpg'}, {'reference': 'Pages from Temple of Flora.jpg'}, {'reference': 'lade 19b 323.jpg'}]