Daniell, Samuel

African scenery and animals at the Cape of Good Hope.


Samuel Daniell (1775-1811) schilderde natuurhistorische en etnografische taferelen in Zuid-Afrika en later op Ceylon (thans Sri Lanka). In 1799 kwam hij voor het eerst in Zuid-Afrika als lid van een Britse expeditie die het gebied verkende tussen Kaap de Goede Hoop en Bechuanaland (de Kaap was net in handen gekomen van de Britten, nadat de Nederlandse VOC er bijna twee eeuwen had gezeten). Terug in Engeland publiceerde hij samen met zijn broer William 'African Scenery and Animals'. Vanaf 1806 verbleef hij in Sri Lanka maar stierf daar al spoedig aan tropische koorts.

'African scenery' is een bijzonder mooi prentenboek, geillustreerd met aquatinten (etsen met waterverf). Te zien zijn onder andere portretten van een nijlpaard en een antiloop (met op de achtergrond de spectaculaire hangende nesten van wevervogels), maar ook van kaffers en ‘trekboeren’ (Nederlandse ‘vrijburgers’ die na hun diensttijd bij de VOC in Zuid-Afrika bleven).

94
Titel

Daniell, Samuel

Titel

African scenery and animals at the Cape of Good Hope.

Blader door boek

[{'description': 'African scenery and animals', 'reference': 'http://beeld.teylersmuseum.nl/Digital_Library/Emags/Lade_8e_22/index.html#/1/'}]

Auteur

[{'date_of_birth': u'', 'role': u'', 'qualifier': u'', 'date_of_death': u'', 'creator': 'Daniell, Samuel'}]

Datering

[{'start': '1804-1809', 'end_precision': u'', 'end': u'', 'start_precision': u''}]

Materiaal

[{'material': 'boek'}]

Plaats

Londen

Uitgever

[s.n.]

Objectnummer

lade 8e 22