Viervant, Leendert

Architect, steenhouwer (1753 - 1801)

De opdracht voor het ontwerp van een ‘boek- en konstzaal’ werd in 1779 verleend aan de jonge Amsterdamse architect Leendert Viervant. Daarvoor had hij ervaring opgedaan bij de bouw van het stadhuis van Weesp, een van de zuiverste voorbeelden van de neoclassicistische bouwkunst in Nederland.

Ten opzichte van het prachtige interieur van de Ovale Zaal met de enigszins bolle grenen vloer, eikenhouten kasten, de ijzeren balustrade met vier uitklapbare lessenaars voor het raadplegen van boeken en de bijzondere stucdecoraties, valt de buitenkant een beetje tegen. Maar voor de bezoeker die via het statige Fundatiehuis het museum binnen kwam, was de buitenkant van de zaal niet van belang.

Viervant was ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de pyramidale vitrines, de vitrines rond de globes en het onderstel van van Marums elektriceermachine.
Viervant bouwde ook Teylers Hofje, enkele honderden meters ten noorden van het museum.

Volgens zijn oom Jacob Otten Husley (1738-1796), maker van de stucdecoraties in de Ovale Zaal, leefde Viervant er maar op los en kon hij niet met geld omgaan en zijn schulden niet betalen.