Verbluffend houtwerk

06-10-2016 | Ambachtelijke houtbewerking voor de Elektriseermachine

De Grote Elektriseermachine was bij opening van Teylers Museum in 1784 het pronkstuk in de Ovale Zaal. Dit is terug te zien in de prachtig afwerking van het instrument: de decoratie is van Leendert Viervant, die ook de Ovale Zaal ontwierp. Dit is goed te zien aan de stijl van het houtsnijwerk langs onder andere de rand van de tafel. 

Elektriseermachine

De Grote Elektriseermachine in de Ovale Zaal, de houten delen zijn versierd met prachtige ornamenten.

Op dit moment wordt het houtsnijwerk voor de replica in het Lorentz Lab vervaardigd door ornamentensnijder Anna Stringer, in opdracht van de bouwer Histex. Stringer is een bekende van het museum: eerder werkte zij al mee aan de restauratie van de oudste ruimte van het museum, de Ovale Zaal.

Anna Stringer aan het werk

Anna Stringer aan het werk

Het houtsnijwerk voor de Elektriseermachine is precisiewerk: de randen moeten precies goed bij elkaar komen om het ritme van het motief niet te verstoren. Hiertoe is een dummie van de tafel gebouwd die Anna Stringer kan gebruiken als mal voor haar werk.

Nadat er een succesvolle proef van het snijwerk was gemaakt in zacht hout, wordt op dit moment de definitieve rand voor de replica gestoken in mahoniehout. Net als in 1784 nog steeds virtuoos handwerk.

Houtsnijwerk

 Proef van het snijwerk in zacht hout.