Johan Nieuwenhuize

Fotograaf Johan Nieuwenhuize legt de restauratie vast

In opdracht van Teylers Museum legt kunstenaar en fotograaf Johan Nieuwenhuize de restauratie van Pieter Teylers Huis vast. Hij werkt aan een groot beeldarchief, wat resulteert in een bijzonder kunstboek waarin ook een selectie van de documentaire foto's die hij van de restauratie maakte worden opgenomen. Het boek wordt eind 2021 gepresenteerd.

Johan Nieuwenhuize is gefascineerd door de relatie tussen fotografie en het geheugen. Voor zijn werk legt hij omvangrijke beeldarchieven aan met abstracte en semi abstracte detailfoto's. In ruimtelijke installaties worden deze foto's steeds op andere manieren en in wisselende combinaties getoond door gebruik te maken van artificial intelligence.

Nieuwenhuize: "In Pieter Teylers Huis worden er tijdens de verbouwing steeds weer historische lagen blootgelegd of ontstaan er tijdelijke nieuwe lagen. Veel daarvan verdwijnt ook weer uit het zicht. Net als een geheugen is het aan verandering onderhevig. Voor mij als kunstenaar is het huis daardoor een dankbaar onderwerp. Omdat ik de kans krijg overal bij te zijn, kan ik veel van deze lagen opnemen in mijn database, of geheugen, over het huis. Ik kruip heel dicht op de veranderlijke huid van het huis en creëer zo een geheugen dat dan weer herkenbaar, dan weer abstract is."

Johan Nieuwenhuize

Johan Nieuwenhuize (1980, Oost-Souburg, NL) behaalde in 2006 zijn Bachelor aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag.

Zijn werk was te zien in diverse solo- en groepstentoonstellingen in onder meer Fotomuseum Den Haag, De Vleeshal Middelburg, Streetlevel Photoworks Glasgow, en het Dazaifu Tenmangu Shrine Museum in Dazaifu, Japan. In 2016 ontving hij een Werkbijdrage Bewezen Talent van het Mondriaan Fonds. Zijn werk is vertegenwoordigd in particuliere, bedrijfs- en museumcollecties in binnen- en buitenland.

©2019 Studio Johan Nieuwenhuize

©2020 Studio Johan Nieuwenhuize


©2020 Studio Johan Nieuwenhuize


©2020 Studio Johan Nieuwenhuize

©2020 Studio Johan Nieuwenhuize


©2020 Studio Johan Nieuwenhuize