Pieter Teylers Huis

opent in november 2021 de deuren voor publiek

Momenteel wordt hard gewerkt aan de restauratie van Pieter Teylers Huis, het statige woonhuis van de grondlegger van Teylers Museum, dat grenst aan de Ovale Zaal. Naar verwachting opent het huis in november 2021 de deuren voor het publiek. 

Het monumentale huis aan de Damstraat is in feite de kraamkamer van het museum. Hier woonde Pieter Teyler en stelde hij zijn testament op waarin hij bepaalde dat zijn geld ondergebracht moest worden in een stichting ter bevordering van kunst, wetenschap en een betere samenleving. Hier besloot deze Stichting, na Teylers dood in 1778, om een museum te bouwen met dit doel. Teylers Huis werd vanaf toen de thuisbasis van de Stichting en werd bewoond door kasteleins/beheerders en directeuren. Vanaf 1784 kon je het museum bezoeken: door de lange gang van het huis betrad je de Ovale Zaal, toentertijd het hele museum.

Vanaf november 2021 is het andersom en mag je door de Ovale Zaal het huis betreden. Wees te gast in dit indrukwekkende pand en ontdek in de kamers op de begane grond hoe de idealen van Pieter Teyler onlosmakelijk verbonden zijn met de rijke en complexe geschiedenis van het instituut Teylers.