STERNA vogelboeken

Tijdens het STERNA project zijn bijna alle vogelboeken van Teylers Museum digitaal opgenomen en de vogels zijn voorzien van de juiste wetenschappelijke naam

STERNA vogelboeken

Over STERNA

STERNA (Semantic Web-based Thematic European Reference Network Application) was een Best Practie Netwerk project dat in lijn met de doelstellingen van de Europese Digitale Bibliotheek, als doel had om digitale bronnen op het gebied van natuurhistorie, biodiversiteit en natuurbescherming met elkaar te integreren en semantisch te verrijken. De kern van STERNA werd gevormd door vogels en vogel gerelateerde informatie. Tijdens het STERNA project zijn bijna alle vogelboeken van Teylers Museum digitaal opgenomen en zijn de vogels voorzien van de juiste wetenschappelijke naam.

Vogelboeken van Teylers Museum

De bibliotheek van Teylers Museum bezit nagenoeg alle relevante vogelboeken uitgegeven in  de 18de  en 19de eeuw. Het topwerk is onbetwist The Birds of America van John James Audubon vanwege het complete overzicht van alle 435  Noord Amerikaanse vogels op ware grootte. Maar ook de beroemde titels van Gould, Elliot en Nozeman maken deel uit van de collectie. Een bijzonder werk is van Ogier De Gombaud. Dit nooit uitgegeven manuscript bevat 186 aquarellen met vogels van Guyana.

Bekijk de STERNA vogelplaten online

Alle 11.000 vogelplaten (afbeeldingen van vogels) zijn verzameld en digitaal toegankelijk. Klik hier om de Sterna vogelboeken te bekijken.