Elektrometer, naar Lane

Haarlem J.A. Schoonbeek, 1879

Dit apparaat is gemaakt in 1879, wat merkwaardig laat is voor een uitvinding die al in 1767 was gedaan en waarvan Teylers Museum al in 1785 een exemplaar had aangeschaft. Het gaat hier om de elektrometer van de Engelsman Thomas Lane. Zijn vinding was destijds één van de vroegste pogingen om statische elektriciteit meetbaar te maken.

Het apparaat bestaat uit een Leidse fles die is voorzien van een ontlader met schaalverdeling. De afstand waarop de ontlaadvonk overspringt kan worden ingesteld. Deze afstand dient als maat voor de elektrostatisch opgebouwde spanning. De maker, Johannes Aegidius Schoonbeek (1818-1899), was in 1878 als amanuensis bij Teylers Museum aangesteld, nadat hij eerder bij de plaatselijke Hogere Burgerschool (HBS) had gewerkt.

Administration name

Fysisch Kabinet

Elektrometer, naar Lane

Vertaalde titel