Elektrostatische torsiebalans, naar Coulomb

1876


Een van de klassieke experimenten op het gebied van de elektrostatica is het experiment dat omstreeks 1785 is uitgevoerd door de Franse onderzoeker Charles Augustin Coulomb (1736-1806). Op zijn naam staat de beroemde aantrekkings- en afstotingswet voor twee elektrische ladingen, die een verband legt tussen de elektrostatische kracht, de grootte van de twee ladingen, en de afstand tussen de ladingen. De wet is zo beroemd geworden doordat de wiskundige formulering ervan precies lijkt op de gravitatiewet van Newton.

Deze torsie- of verdraaiingsbalans kan gebruikt worden om Coulombs wet te controleren. Nadat een elektrische lading is aangebracht verdraait een zilverdraad in de glazen cilinder. De hoekverdraaiing kan op een schaalverdeling worden afgelezen, en is een maat voor de elektrische krachtwerking.

Administration name

Fysisch Kabinet

Titel

Elektrostatische torsiebalans, naar Coulomb

Vertaalde titel

Electrostatic torsion balance, after Coulomb

Datering

[{'start': '1876', 'end_precision': u'', 'end': u'', 'start_precision': u''}]

Materiaal

[{'material': 'brass'}, {'material': 'Glass'}, {'material': 'mica'}]

Formaat

[{'notes': u'', 'part': 'geheel', 'type': 'hoogte', 'value': '590', 'unit': 'mm'}, {'notes': u'', 'part': 'voet', 'type': 'diameter', 'value': '323', 'unit': 'mm'}, {'notes': u'', 'part': 'cilinder', 'type': 'diameter', 'value': '285', 'unit': 'mm'}]

Objectnummer

FK 0556

Opschrift

[{'reference': '..\\images\\Fysisch\\Gekoppelde afbeeldingen\\FK 0556.jpg'}]