Pieter Teylers Woonhuis

Het woonhuis van Pieter Teyler wordt het Fundatiehuis genoemd, omdat hier Teylers Stichting werd opgericht

Het woonhuis van Pieter Teyler (het witte pand op de foto) wordt het Fundatiehuis genoemd, omdat hier Teylers Stichting werd opgericht. In zijn testament liet hij opnemen dat het onverkocht moest blijven en dat het door een kunstenaar beheerd zou moeten worden. De eigenaar vóór Pieter Teyler was Van der Marck die in 1715 het verfijnde stucwerk in de gangen en stijlkamers liet aan aanbrengen door de Italiaan Giovanni Batista Luraghi uit Como.

Het pand van Damstraat 21 was in de 17de eeuw een trapgevel. Later kreeg het een rechte lijst en werden de huidige Bentheimer zandstenen tegen de voorkant aangezet. Bij de bouw van de Ovale Zaal rond 1784 werd het huis gedeeltelijk aangepast. De Grote Herenkamer werd de vergader en ontvangst plek van Directeuren van Teylers Stichting, in de Kleine Herenkamer kwamen de genootschappen bijeen. 

Het Fundatiehuis is altijd onlosmakelijk verbonden geweest met het museum. Kasteleinen / beheerders en directeuren bewoonden het pand. Ook heeft het dienst gedaan als kantoorruimte en kan men in de verschillende kamers vergaderen.

Enkele ruimtes van het Fundatiehuis behoren tot de best bewaarde historische interieurs van Nederland. Oude bouwkundige elementen die elders vaak al lang verdwenen zijn, zijn hier dikwijls behouden. 
Vanwege de grote historische en culturele waarde van het gebouw, is er begonnen met een grootschalige renovatie van het Fundatiehuis, zodat we deze in de toekomst kunnen openstellen voor het publiek. Wegens de renovatiewerkzaamheden is het Fundatiehuis momenteel niet toegankelijk voor publiek.