Pieter Teylers Woonhuis — Teylers Museum

Pieter Teylers Woonhuis

Het woonhuis van Pieter Teyler opent op 5 december 2021 voor het publiek

Het woonhuis van Pieter Teyler (het witte pand op de foto) werd het Fundatiehuis genoemd, omdat hier Teylers Stichting werd opgericht. In zijn testament liet hij opnemen dat het onverkocht moest blijven en dat het door een kunstenaar beheerd zou moeten worden. De eigenaar vóór Pieter Teyler was Van der Marck die in 1715 het verfijnde stucwerk in de gangen en stijlkamers liet aan aanbrengen door de Italiaan Giovanni Batista Luraghi uit Como.

Het pand van Damstraat 21 had in de 17de eeuw een trapgevel. Later kreeg het een rechte lijst en werden de huidige Bentheimer zandstenen tegen de voorkant aangezet. Bij de bouw van de Ovale Zaal rond 1784 werd het huis gedeeltelijk aangepast. De Grote Zaal was bedoeld voor bijeenkomsten van de genootschappen, de Kleine Zaal was de vergaderplek van Directeuren van Teylers Stichting. 

Pieter Teylers Huis is altijd onlosmakelijk verbonden geweest met het museum. De kastelein/ beheerders bewoonden het pand. Ook heeft het dienst gedaan als atelier, depot en kantoorruimte.

Enkele ruimtes van Pieter Teylers Huis behoren tot de best bewaarde 18e-eeuwse historische interieurs van Nederland. Oude bouwkundige elementen die elders vaak al lang verdwenen zijn, zijn hier dikwijls behouden. 

Na een grootschalige restauratie, wordt het huis vanaf 5 december 2021 toegankelijk voor het publiek.