Activiteiten Zomer in Teylers bekend — Teylers Museum

Activiteiten Zomer in Teylers bekend

22-06-2023 | Bekijk het blokkenschema!

Na het succes van vorig jaar is Teylers Museum van 8 juli tot en met 3 september weer in zomerse festivalsferen! Doe de topstukken-tour en ontdek in 30 minuten meer over de collectie en historie van het oudste museum van Nederland, sluit aan bij een van de vele activiteiten of leun achterover bij de limonadebar in het museumcafé: voor iedereen is er iets te doen. Vanaf vandaag staat het blokkenschema online!

Activiteitenprogramma
De hele zomer lang bruist het van de activiteiten rondom de drie pijlers van het museum: wetenschap, kunst en de idealen van grondlegger Pieter Teyler (1702-1778). Een greep uit het aanbod: je kunt de Sterrenwacht bovenop de Ovale Zaal bezoeken, meegaan met een rondleiding door de historische Bibliotheek, handen leren tekenen tussen de romantische schilderijen, de Grote Elektriseermachine zien vonken en nog veel meer. Begin het weekend goed met optredens op de binnenplaats van Pieter Teylers Huis en geniet van dans, muziek en/of spoken word, geprogrammeerd in samenwerking met Klein Haarlem. Ook voor families is er veel te doen: volg een minicollege, laat je rondleiden door Brammetje het katje of sluit aan bij de workshop Prachtige Prints, waarin je aan de slag gaat met drukken: lijnen maken, kleuren kiezen, inkt rollen.

Uitgelichte topstukken
Ga je liever zelf op onderzoek uit? In elke zaal zijn enkele topstukken kleurrijk uitgelicht. Hoe is dat topje van de Mont Blanc nou eigenlijk in Teylers terecht gekomen? Hoe keken de 19de-eeuwse onderzoekers naar fossielen? Wat is het verhaal achter de twee landschappen in de Eerste Schilderijenzaal? In 30 minuten ontdek je het allemaal.

Het verhaal van...
Drie keer per week kun je mee met een medewerker van het museum die een onderbelicht verhaal over de collectie of het verhaal naar voren brengt. Onze medewerkers staan dit jaar ook op de posters! Wayl (beveiliger), Sara (registrar), Tim (collectiebeheerder), Maaike (projectleider), Winston (coördinator diversiteit en inclusie) en Marije (zakelijk directeur) heten je namens iedereen van harte welkom! 

Fascinerende geschiedenis
Vier de zomer in Teylers is een ongedwongen ontdekkingstocht, opgezet als (hernieuwde) kennismaking met de fascinerende geschiedenis en collectie van Teylers. Het museum opende in 1784, als plek waar kunst en wetenschap werden gestimuleerd, de aarde en het leven in kaart werden gebracht en nieuwe ontdekkingen werden gedaan. Achter de – dit voorjaar gerestaureerde – monumentale gevel bevindt zich niet alleen een unieke collectie met fossielen, mineralen, instrumenten, boeken, schilderijen en munten, ook het gebouw is een museumstuk op zich. Het is alsof je een tijdreis maakt.

Bekijk het complete programma. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk op vertoon van een ticket voor het museum. Boek je ticket. Tijdens je bezoek kun je een voucher afhalen bij de informatiebalie (zolang de voorraad strekt).

Alleen voor het zondagochtendprogramma Professors en proeven (minicolleges) vragen we een klein bedrag. Ticket voor de zondagochtend boek je hier