Avontuurlijke familietentoonstelling vanaf 30 april te zien

11-04-2016 | Familietentoonstelling over de ballonvaart

In 1783 – één jaar voordat Teylers Museum zijn deuren opende – werd een eeuwenoude droom werkelijkheid: vliegen. De uitvinding van de luchtballon door de gebroeders Montgolfier inspireerde wetenschappers, avonturiers en kunstenaars. Direct was sprake van een ware ballonrage.

Kom naar deze familietentoonstelling en beleef met virtual reality zelf het spannende gevoel om in een mandje hoog boven de aarde te zweven, net als de pioniers van toen! ‘Aeronauten’ en hun luchtballonnen zorgden voor spanning en sensatie op kermissen en andere evenementen. Met gevaar voor eigen leven gingen deze hemelbestormers de lucht in.

Op de tentoonstelling leer je een aantal van deze helden kennen en zie je welke avonturen ze beleefden. In 1865 kwam de grootste ballon ter wereld naar Nederland: ‘le Géant’. De beroemde Franse fotograaf Nadar organiseerde in Amsterdam een spectaculaire demonstratie van zijn reuzenballon met daaronder een compleet ingericht huisje. Bezoek de reconstructie van dit huisje en ga in de studio van Nadar als een echte ballonvaarder op de foto. De bloeitijd van de luchtballon was voorbij met de komst van de zeppelin en het vliegtuig. Maar de ballonvaart blijft fascineren. Rijke avonturiers zoals Richard Branson doen nog altijd verwoede pogingen om records te verbreken Ballonfestivals trekken duizenden bezoekers. De tentoonstelling voert je mee langs deze talloze spannende hoogte- en dieptepunten.