Boekpresentatie “Een Kabinet vol Kleur” — Teylers Museum

Boekpresentatie “Een Kabinet vol Kleur”

15-03-2018 | 'Een kabinet vol kleur. De collectie schildersmaterialen van de Amsterdamse verfhandelaar Michiel Hafkenscheid (1772-1846)'

Op donderdagmiddag 15 maart werd het boek Een kabinet vol kleur. De collectie schildersmaterialen van de Amsterdamse verfhandelaar Michiel Hafkenscheid (1772-1846), door Ineke Pey & Ernst Homburg, gepresenteerd in Teylers Museum. Directeur Marjan Scharloo nam het eerste exemplaar in ontvangst.

“Een Kabinet vol Kleur”

Kennis van oude schildermaterialen is onontbeerlijk voor kunsthistorisch onderzoek van schilderijen en voor de restauratiepraktijk. Maar het is ook boeiend voor een breder publiek geïnteresseerd in de geschiedenis van kleurrijke materialen om ons heen. Een in Teylers Museum in Haarlem aanwezig kabinet met een unieke en indrukwekkende collectie neemt daarbij een belangrijke plaats in: het ‘stalenboek’ van de handelaar in ‘verfwaren, terpentijn en gommen’ Michiel Hafkenscheid (1772-1846).

Deze handelaar zette de Amsterdamse zaken voort van de firma Tollens uit Rotterdam, waartoe ook de bekende dichter Hendrik Tollens behoorde. De Collectie Hafkenscheid uit ca.1800-1835 bevat o.a. pigmenten, harsen, materialen voor de textiel- en papierververij. Het boek beschrijft de geschiedenis van de firma Hafkenscheid en de collectie. Het geeft een compleet overzicht van de aanwezige stoffen, waarbij aandacht wordt besteed aan de samenstelling, toepassing, herkomst en nomenclatuur. Met notenapparaat en register vormt het boek een belangrijk naslagwerk voor allen die beroepsmatig of als hobby in historische schildermaterialen zijn geïnteresseerd.

Voorafgaand aan deze boekpresentatie werd een mini-symposium ‘Naturaliakabinetten en simpliciaverzamelingen’ georganiseerd door de Chemie Historische Groep (CHG).

Mariël Polman (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) gaf een lezing over het belang van de collectie-Hafkenscheid voor het onderzoek naar kleur op monumenten. Ineke Pey vertelde over de totstandkoming van het boek. De RCE heeft in de beginperiode van het onderzoek analyses verricht aan de materialen van de collectie.