Controverse rond John James Audubon

03-03-2021 | Reactie op artikel in De Volkskrant

Teylers Museum bezit een rijke collectie, erfgoed van de unieke geschiedenis als onderzoeks- en kennisinstituut vanaf 1784. Onderdeel van de collectie zijn diverse vogelstudies, waaronder de complete ‘The Birds of America’ door de Amerikaanse kunstenaar, wetenschapper en vogelonderzoeker John James Audubon (1785-1851), door het museum aangeschaft op het moment dat ze verschenen.  

In de tentoonstelling Vogelpracht, die opent op 17 juli 2021, stelt Teylers Museum de mooiste en beste vogelstudies uit de eigen collectie tentoon en trekt het vergelijkingen tussen vogelwaarnemingen van toen en nu. De verschillen die hierdoor zichtbaar worden, maken de veranderende vogelstand tastbaar en inzichtelijk voor het publiek. Hiermee toont de tentoonstelling, in samenwerking met de Vogelbescherming en Sovon, veranderingen in de biodiversiteit.  

De boeken ‘The Birds of America’ van John James Audubon maken deel uit van de tentoonstelling. Rond Audubon is in de Verenigde Staten een controverse ontstaan. Audubon is tevens naamgever van de National Audubon Society, de grootste natuurbehoud organisatie in de Verenigde Staten. Naar aanleiding van de Black Lives Matter beweging deze zomer is de National Audubon Society onderzoek gaan doen naar zijn naamgever en de totstandkoming van zijn wereldberoemde levenswerk.  

Teylers Museum volgt deze actuele onderzoeken op de voet en zal hier binnen en buiten de tentoonstelling aandacht aan besteden. Het museum vindt het belangrijk dat historische verhalen in een context worden geplaatst en worden verteld. 

Lees hier het artikel dat op 3 maart 2021 verscheen in De Volkskrant.