De knetterende achttiende eeuw

Zaterdag 16 juni viert Werkgroep 18e eeuw zijn 50-jarig bestaan

De Werkgroep 18e Eeuw ​bestaat 50 jaar. Waar anders kan dat beter gevierd worden dan in Teylers Museum, dat in 1784 de deuren opende om kunst en wetenschap te bevorderen?

Op zaterdag 16 juni wordt ter ere van het jubileum een feestelijk programma georganiseerd in Teylers Museum: ‘De knetterende achttiende eeuw’. Tussen 14.00 en 16.30 uur is iedereen van harte welkom bij een middag vol workshops en presentaties. Luister naar verhalen over o.a. aderlaten in de achttiende eeuw, het topje van de Mont Blanc en het grote mysterie van het fossiel Homo diluvii testis. Leer brieven vouwen en verzegelen zoals dat in de achttiende eeuw gebeurde of zing een achttiende-eeuwse hit.

De Werkgroep 18e Eeuw stimuleert al 50 jaar onderzoek naar alle aspecten van de achttiende-eeuwse geschiedenis in België en Nederland. Leden van de werkgroep en conservatoren van Teylers Museum vertellen tijdens ‘De knetterende achttiende eeuw’ over hun favoriete objecten uit de collectie. Zo behandelt Frans van Lunteren de Beringer Lügensteine, een achttiende-eeuws geval van wetenschapsfraude. Klaas Van Gelder vertelt over de medaille die werd geslagen ter gelegenheid van de ‘onthuldiging’ van keizer Jozef II in 1790 en conservator wetenschap van Teylers Museum Trienke van der Spek over de beroemde Grote Elektriseermachine, die ook gedemonstreerd wordt. Ook in de bibliotheek zijn er verschillende presentaties van bijzondere boeken en afbeeldingen en op diverse plekken in het gebouw zijn workshops.

Bekijk hier het complete programma. De activiteiten zijn gratis toegankelijk op vertoon van een toegangsbewijs voor het museum.