De Universiteit van Nederland wint Irispenning 2022 — Teylers Museum

De Universiteit van Nederland wint Irispenning 2022

De prijs voor excellente wetenschapscommunicatie

De Universiteit van Nederland heeft op maandag 10 oktober tijdens de Avond van Wetenschap & Maatschappij in de Pieterskerk in Leiden de Irispenning voor excellente wetenschapscommunicatie ontvangen. Deze prijs is in 2019 in het leven geroepen door de drie door het Rijk gesteunde wetenschapsmusea: NEMO Science Museum, Rijksmuseum Boerhaave en Teylers Museum. De prijs werd uitgereikt door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf aan Maurice van Wordragen (directeur UvNL) en Alexander Klöpping (oprichter). 'UvNL is een universiteit met openstaande deuren, een fantastisch breed venster op de wereld en met uitstekende antennes die tot diep in de maatschappij reiken.' De Irispenning bestaat uit een geldbedrag van tienduizend euro, beschikbaar gesteld door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, en een penning, vervaardigd door Jennifer Hoes. 

De Universiteit van Nederland
De Universiteit van Nederland (UvNL) heeft zich in negen jaar tijd ontwikkeld tot een fantastisch platform waar wetenschappers vanuit alle veertien Nederlandse universiteiten en uit de alfa-, bèta- én gammawetenschappen hun kennis delen met het brede publiek. De UvNL krijgt de prijs onder andere voor het geweldige bereik: gemiddeld 1,2 miljoen kijkers en luisteraars per maand op YouTube en Spotify. Vanaf de start is UvNL bezig om nieuwe kansen te ontdekken en innovatieve formats te ontwikkelen. De universiteiten hebben als collectief direct UvNL omarmd en dit initiatief gekozen als hun gezamenlijke wetenschapscommunicatieplatform naar een breed publiek. Via YouTube, Spotify, Facebook, AD.nl, lokale tv en wachtkamerschermen bij ziekenhuizen, maar ook bijvoorbeeld via een campagne met influencers worden voor wetenschap minder gebruikelijke doelgroepen bereikt. Door alle bijdragende wetenschappers mediatraining te geven, draagt de Universiteit van Nederland actief bij aan de impact van wetenschappelijk onderzoek.

Irispenning
De Irispenning voor Excellente Wetenschapscommunicatie is in 2019 in het leven geroepen door de drie door het Rijk gesteunde wetenschapsmusea: NEMO Science Museum, Rijksmuseum Boerhaave en Teylers Museum. De prijs wordt financieel gesteund door de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen en de Vereniging van Universiteiten VSNU, en staat onder auspiciën van de Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij die ook het podium biedt voor de prijsuitreiking op de jaarlijkse Avond van Wetenschap & Maatschappij. De eerste Irispenning ging in 2019 naar Robbert Dijkgraaf, vorig jaar werd de penning toegekend aan Lowlands Science, het wetenschapsprogramma van Lowlands en partners BKB | Het Campagnebureau, New Scientist en VPRO Tegenlicht. 

Achtergrondinformatie
In de media zien we een toenemende aandacht voor wetenschap, technologie en het maatschappelijke belang van wetenschappelijk en technologisch onderzoek. De Irispenning is ingesteld om deze ontwikkeling verder te stimuleren door originele en effectieve vormen van wetenschapscommunicatie te bekronen.

De Irispenning is bestemd voor instellingen, projecten of personen in Nederland die gedurende langere tijd – minimaal vijf jaar – op innovatieve en eigenzinnige wijze een breed publiek weten te bereiken en te informeren over onderwerpen op het terrein van wetenschap en techniek. Een aantoonbare aanjaagfunctie in het maatschappelijk debat strekt tot aanbeveling. Eenmalige prestaties – een boek, een film, een voorstelling of een televisieuitzending – komen niet in aanmerking voor de prijs. De prijs is genoemd naar de Griekse godin Iris, godin van de regenboog en vliegensvlugge boodschapster van de goden. De veelkleurige, goudgevleugelde Iris bracht via de brug tussen hemel en aarde, de regenboog, boodschappen van de goden naar de mensen.

Beeld: de Irispenning van 2021, voor Marion Koopmans