Hockney's Eye in Teylers Museum — Teylers Museum

Hockney's Eye in Teylers Museum

Hockney’s werk naast oude meesters en instrumenten

Hockney’s Eye - Kunst, technologie en verbeelding
23 september 2022 – 29 januari 2023

Dit najaar staat Teylers Museum in het teken van het werk van David Hockney, een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars van dit moment. In de tentoonstelling Hockney’s Eye (23 september 2022 tot en met 29 januari 2023) zijn werken van Hockney te zien in directe dialoog met tekeningen, schilderijen en natuurwetenschappelijke objecten. Maak kennis met Hockneys eigenzinnige theorieën over perspectief en het gebruik van optische hulpmiddelen. Ontdek hoe hij hiermee experimenteert en kijk door zijn ogen naar het werk van oude meesters.

Tekeningen, schilderijen en digitale werken

De tentoonstelling is een samenwerking met het Fitzwilliam Museum en de Heong Gallery, Downing College in Cambridge, samengesteld door Jane Munro en gastconservatoren Martin Kemp en Martin Gayford. In Cambridge opende Hockney’s Eye vorige week voor het publiek om in september, in speciaal aangepaste vorm, naar Teylers Museum te komen. Hockneys tekeningen, schilderijen en fotografische en digitale werken worden niet alleen in de tentoonstellingszaal getoond, maar ook geïntegreerd in de historische schilderijenzalen van het museum. In de wetenschappelijke zalen en in Pieter Teylers Huis worden reconstructies gemaakt van historische artistieke hulpmiddelen zoals een perspectiefraam, een bolle spiegel en een camera obscura.

David Hockney, Self Portrait, 22nd November 2021, Acrylic on canvas, 91,4 x 76,2 cm. © David Hockney
Foto: Jonathan Wilkinson

De wereld op het platte vlak

Al zijn hele carrière lang onderzoekt Hockney (Verenigd Koninkrijk, 1937) hoe oude meesters de ruimtelijke werkelijkheid vertalen naar het platte vlak. Volgens hem deden zij dit niet alleen op basis van directe waarneming (‘eyeballing’ in zijn woorden) of door toepassing van lijnperspectief, maar maken zij daarnaast al eeuwenlang gebruik van optische hulpmiddelen zoals lenzen en spiegels. In Hockney’s Eye staat dit belangrijke – en niet onomstreden – thema in zijn oeuvre voor het eerst centraal. Hockneys werk wordt getoond naast het werk van oude meesters als Claude Lorrain en Pieter Saenredam en de optische instrumenten die zij volgens hem gebruikt kunnen hebben. In de unieke historische context van Teylers als natuurwetenschappelijk en kunsthistorisch laboratorium kijk je door de ogen van Hockney naar de kunstgeschiedenis. Ook ontdek je hoe hij in zijn werk steeds nieuwe en dynamische manieren vindt om de visuele wereld weer te geven, bijvoorbeeld door het perspectief om te draaien of door onconventionele hulpmiddelen te gebruiken zoals de camera lucida.

Hockney’s Eye in Teylers Museum opent op 23 september. Tickets zijn vanaf 25 augustus te boeken via teylersmuseum.nl.