Leonardo da Vinci genomineerd voor Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2019 — Teylers Museum

Leonardo da Vinci genomineerd voor Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2019

Stemmen op blockbuster Teylers Museum kan tot 1 oktober

De succesvolle tentoonstelling Leonardo da Vinci van Teylers Museum is genomineerd voor de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2019. Voor deze verkiezing van de beste tentoonstelling van het afgelopen culturele jaar bepaalde een vakjury de top 10. Nu kiest het publiek de winnaar. Heb je genoten van de tentoonstelling? Stem op Leonardo! Dat kan tot 1 oktober via www.tentoonstellingsprijs.nl.

Leonardo da Vinci

“Zelfs na 6x hier te komen, blijft de tentoonstelling nog steeds verrassen," schreef een bezoeker in het gastenboek. Leonardo da Vinci, te zien in het najaar van 2018, was de eerste grote tentoonstelling in Nederland met echte tekeningen van Da Vinci. Nooit eerder waren zoveel originele Da Vinci-tekeningen in Nederland bijeen, waaronder drie voorstudies voor Het Laatste Avondmaal. De bruiklenen kwamen van over de hele wereld, het grootste aantal werken was afkomstig uit The Royal Collection van Koningin Elizabeth II. Speerpunt was de vertolking van de menselijke emotie in Da Vinci’s portretten.

Spectaculair was ook de ruimte met een levensgrote replica van Het Laatste Avondmaal, gecombineerd met een net zo grote geschilderde kopie van dit werk uit ca. 1530. Omdat Leonardo niet alleen kunstenaar was, maar ook een grenzeloos nieuwsgierig uitvinder en onderzoeker, was Teylers, Museum van de Verwondering, bij uitstek de plek voor deze tentoonstelling. Het museum ontving met Leonardo da Vinci een recordaantal van 101.149 bezoekers.De Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs

De verkiezing is georganiseerd door Museumtijdschrift, het grootste kunsttijdschrift van Nederland, in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Vrije Academie. Het is de tweede keer dat deze publieksverkiezing georganiseerd wordt. Winnaar van de eerste editie was de tentoonstelling Nineveh van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De vakjury bestaat uit Adriana Esmeijer (directeur Prins Bernhard Cultuurfonds), Peter van Duinen (directeur Vrije Academie) en Marina de Vries, hoofdredacteur Museumtijdschrift.

Stem en win

Stemmen kan tot 1 oktober via www.tentoonstellingsprijs.nl. Op deze website staat ook meer informatie over de andere genomineerden. Onder het stemmende publiek wordt een cultuurreis voor twee personen verloot naar Madrid, Rome of Florence door SRC Reizen. Het winnende museum wordt vrijdag 18 oktober bekendgemaakt en ontvangt € 10.000.