Leonardo da Vinci in de herfstvakantie — Teylers Museum

Leonardo da Vinci in de herfstvakantie

Teylers Museum is extra geopend op maandag 22 oktober

De tentoonstelling Leonardo da Vinci in Teylers Museum trekt veel bekijks. Veel tijdsloten zijn inmiddels uitverkocht. De portretten van de Italiaanse meester zijn slechts drie maanden te zien, tot en met 6 januari. In de herfstvakantie is het museum ook op maandag 22 oktober geopend en zijn er extra activiteiten voor families. 

Teylers Tekent

Tijdens de herfstvakantie, van zaterdag 20 t/m zondag 28 oktober, kan iedereen vanaf 4 jaar tussen 11.00 en 17.00 uur meedoen met Teylers Tekent. Teken net als Leonardo da Vinci mooie, jonge, oude, lieve, boze, blije, verdrietige, vreemde of gekke gezichten.. Iedereen tekent op dezelfde lange rol papier. Zo tekenen alle bezoekers samen misschien wel de langste tekening van Nederland.

Workshops ‘Kruip in de huid van Da Vinci’

Da Vinci was kunstenaar en uitvinder van vreemde apparaten, maar hij deed ook onderzoek naar het binnenste van mensen. Hoe ziet je lichaam eruit onder je huid? Hoe lopen je aderen of hoe steken de botjes in elkaar? Leonardo maakte er vele tekeningen van. Tussen 12.00 en 16.00 uur vindt in de herfstvakantie de inloop-familieworkshop Kruip in de huid van Da Vinci plaats. Klap Leonardo’s hersenpan open en lees z’n gedachten. Welke apparaten of kunstwerken zitten er nog in zijn hoofd? Welke muziek horen zijn oren of om welke heerlijke hapjes roept zijn maag?

De tentoonstelling

Tot en met 6 januari 2019 zijn er Teylers Museum meer dan dertig tekeningen van Da Vinci en tientallen werken van tijdgenoten en navolgers te zien. De bruiklenen zijn afkomstig uit collecties van over de hele wereld, waaronder de Uffizi in Florence, het Louvre en de Royal Collection in Windsor. De nadruk ligt op zijn portretten van echte mensen, met echte emoties: nieuwsgierig als hij was, onderzocht Leonardo de meest uiteenlopende types. Aan de hand van zijn tekeningen en die van zijn tijdgenoten wordt duidelijk hoe ver hij zijn tijd vooruit was. Specialist op dit gebied is prof. dr. Michael Kwakkelstein (Universiteit Utrecht). Hij is gastconservator van de tentoonstelling.

Het Laatste Avondmaal

Een geliefde ruimte in de tentoonstelling is de zaal met een replica op origineel formaat (4,6 x 8,8 meter) van Het Laatste Avondmaal. Met daar recht tegenover een replica op ware grootte van de bijzondere versie van Het Laatste Avondmaal uit de abdij in Tongerlo. Ontdek zo wat Leonardo wilde uitdrukken met dit baanbrekende kunstwerk.

Teylers Museum door de ogen van Leonardo

Leonardo was niet alleen kunstenaar, maar ook een grenzeloos nieuwsgierig uitvinder en onderzoeker. In zijn beroemde notitieboeken heeft hij duizenden pagina’s volgeschreven en volgetekend over de meest uiteenlopende onderwerpen. Hoe zou deze homo universalis naar de fossielen, gesteenten en instrumenten uit de collectie van Teylers Museum hebben gekeken? Ook zijn fascinatie voor anatomie komt in een speciale presentatie aan bod.