Marjan Scharloo treedt eind 2021 af als directeur van Teylers Museum — Teylers Museum

Marjan Scharloo treedt eind 2021 af als directeur van Teylers Museum

22-04-2021 | Na de opening van Pieter Teylers Huis sluit zij haar carrière bij ons af

Eind 2021 treedt Marjan Scharloo na twintig jaar af als directeur/bestuurder van Teylers Museum. Onder haar leiding groeide het bezoekersaantal van ca. 60.000 naar gemiddeld 140.000 per jaar en verdriedubbelde de omzet van het museum. Belangrijker dan deze cijfers vindt zij dat het museum een plek is geworden waar veel mensen zich welkom voelen: van families, scholieren en bezoekers uit de regio Haarlem tot toeristen uit de hele wereld.

De Raad van Toezicht is heel dankbaar voor de grootse prestaties die Marjan in de afgelopen twintig jaar bij Teylers Museum heeft verricht. Voordat ze weggaat komt er eerst nog een nieuw hoogtepunt aan: de opening van Pieter Teylers Huis als blijvend onderdeel van het museum! – Stan Kaatee, voorzitter Raad van Toezicht.

Op 1 september 2001 begon Marjan Scharloo als directeur in een museum dat na een lange periode van stilstand weer begonnen was aan een nieuwe bloeiperiode. Het museum organiseerde onder haar leiding succesvolle tentoonstellingen, zoals Michelangelo (2005), Dino’s en Draken (2006), Rafaël (2012), Jan Weissenbruch (2017) en Leonardo da Vinci (2018). Talloze belangrijke aanwinsten werden verworven, waaronder publiekslieveling De Tuin van Jacobus van Looy, grote gouaches van de Ichtyosaurus en de Megatherium en werk van John Constable, Gerard van Honthorst, Andy Warhol en Marlene Dumas. Een aparte vermelding verdient de werkende replica van de Grote Elektriseermachine.

In de loop der jaren werd het monumentale museumgebouw stapsgewijs teruggebracht in zijn oorspronkelijke staat. Zo hebben de twee Schilderijenzalen hun oude inrichting terug, werd de Ovale Zaal grondig gerestaureerd en kreeg het Lorentz Lab weer de ereplaats die het verdient. Eind 2021 wordt het volledig gerestaureerde Pieter Teylers Huis teruggegeven aan het publiek. Marjan Scharloo: ‘Alleen dankzij de grote inzet van het voltallige Teylers team en vele begunstigers en vrienden was het mogelijk om telkens weer nieuwe prachtige projecten te realiseren. We hebben samen hard gewerkt om Teylers Museum te maken tot wat het nu is: een museum om echt trots op te zijn. Voor mij is nu de cirkel rond.’  

 

 Foto: Olivier Middendorp