Michelangelo’s weer terug in Haarlem

16-11-2020 | Bijzondere collectie terug vanuit de Verenigde Staten

De Michelangelo-tekeningen uit de collectie van Teylers Museum zijn weer veilig thuis, na hun intercontinentale reis naar Amerika. Het was voor het eerst in de geschiedenis van het museum dat de tekeningen alle 25 samen op reis gingen. Met deze bruikleen verwierf Teylers Museum middelen voor de restauratie en openstelling van Pieter Teylers woonhuis.

De belangrijke groep tekeningen, sinds 1790 in het bezit van het museum, was van 22 september 2019 t/m 5 januari 2020 te zien in het Cleveland Museum of Art, in de tentoonstelling Michelangelo: Mind of the Master. De tentoonstelling, over de betekenis van Michelangelo’s tekeningen voor zijn werk als schilder, beeldhouwer en architect, kreeg lovende recensies in onder meer de New York Times en The Wall Street Journal. Na Cleveland reisde de tentoonstelling door naar Los Angeles, waar het de bedoeling was dat de tekeningen van 25 februari t/m 7 juni te zien waren in het J. Paul Getty Museum. Corona gooide roet in het eten: na minder dan drie weken moest het Getty Museum de deuren sluiten. Naar verwachting gaat het museum pas in januari weer open. Dat is erg jammer, want alleen al in de openingsweek bezochten 15.000 mensen de tentoonstelling. In Cleveland kwamen 60.000 mensen kijken.

Op deze website krijg je een indruk van Michelangelo: Mind of the Master met virtuele rondleidingen en uitleg bij bepaalde werken door conservator Julian Brooks.