Miniaturen van Muziek en Beeldende Kunst — Teylers Museum

Miniaturen van Muziek en Beeldende Kunst

Beluister online concerten met muziek verbonden aan John Constable

Teylers Museum is het decor voor een bijzonder project: de concertreeks Miniaturen van Muziek en Beeldende Kunst, waarin kunstwerken aan muzikale thema's worden verbonden. In Miniaturen II zijn dat de romantische luchten en landschappen van John Constable, nu te zien in de overzichtstentoonstelling (t/m 30 mei 2021). Miniaturen II staat nu online. 

Het project Miniaturen van Muziek en Beeldende Kunst is een initiatief van violiste en artistiek leider Tosca Opdam, in samenwerking met stichting Toscata, Van Gogh Museum Amsterdam, Teylers Museum Haarlem en Keramiek Museum Princessehof Leeuwarden. De Miniaturen bestaat uit een reeks korte online concerten. Ieder miniatuur duurt ca. 10 minuten, ingeleid door de conservator van het betreffende museum en Tosca Opdam, gevolgd door een concert in wisselende bezetting. Per museum worden er vier miniaturen opgenomen.

De eerste editie, Miniaturen I (augustus 2020) werd opgenomen in het Van Gogh Museum, met als inspiratiebron portretten in de tentoonstelling In the picture, portraying the artist. Tot dusver trokken de concerten meer dan 900.000 kijkers met veel enthousiaste reacties.

De derde editie wordt opgenomen in Keramiek Museum Princessehof te Leeuwarden. In de muziekkeuze wordt de verbinding gelegd met het werk van Maurits Escher, die in dit voormalig stadspaleis is geboren. Miniaturen III zal november/december 2020 worden uitgezonden. Alle Miniaturen zullen online beschikbaar blijven.

Laat je inspireren en zie hoe de muziek een extra dimensie aan de kunstwerken toevoegt. 

Het project Miniaturen is mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, de museale partners, particuliere schenkers en stichting Toscata.

Meer informatie.