Nieuwe aanwinst: De gesluierde vrouw van Matthijs Maris — Teylers Museum

Nieuwe aanwinst: De gesluierde vrouw van Matthijs Maris

april 2019 | Aankoop TEFAF nu te zien in het museum

Teylers Museum heeft op TEFAF in Maastricht het schilderij De gesluierde vrouw van Matthijs Maris (1839-1917) aangekocht. Het museum beschikt al over enkele tekeningen en etsen van deze vooruitstrevende kunstenaar. Het nieuwe werk is inmiddels opgehangen in de Tweede Schilderijenzaal. 

TEFAF

Matthijs Maris, de middelste van drie Haagse schildersbroers, maakte aanvankelijk werk in de stijl van de Haagse School, maar experimenteerde later in zijn carrière met innovatieve schildertechnieken. De gesluierde vrouw is een schoolvoorbeeld van deze latere periode. Van Druten over de aanwinst, aangekocht met steun van de BankGiro Loterij: “’De gesluierde vrouw’ is een mysterieus visioen, geschilderd in Maris’ uitzonderlijke, ‘mistige’ techniek. Dankzij deze aanwinst kunnen we nu de nieuwe richting laten zien die de schilderkunst insloeg aan het einde van de negentiende eeuw.”

Teylers Museum is verheugd de collectie steeds te kunnen uitbreiden met dank aan fondsen en particulieren. Op TEFAF kocht het museum ook nog twee tekeningen aan. Een zwartvoetbunzing (ongedateerd) van Nicolas Robert (1614-1685), aangekocht met steun van de Brook Foundation, is een miniatuurachtig werk op perkament waarop dit roofdiertje heel precies geschilderd is. De twaalfjarige Christus in de Tempel (ongedateerd) van de Meester van 1527, verworven met steun van Matthijs de Clercq, is een mooie aanvulling op de groeiende collectie zestiende-eeuwse tekeningen van Teylers Museum. Deze mysterieuze Leidse kunstenaar werkte in een unieke stijl.

Matthijs Maris (1839-1917) - De gesluierde vrouw, 1885-87 - Olieverf op doek, 61,5 x 36 cm