Pieter Teylers Huis genomineerd voor Lieven de Key Penning 2022 — Teylers Museum

Pieter Teylers Huis genomineerd voor Lieven de Key Penning 2022

Stem voor de publieksprijs!

TPAHG architecten is met Pieter Teylers Huis genomineerd voor de Lieven de Key Penning 2022. Dit jaar maken tien projecten kans op de Haarlemse architectuurprijs, die deze keer in het teken staat van monumentenzorg & erfgoed. Er is zowel een jury- als een publieksprijs. Stemmen voor de publieksprijs kan tot en met zondag 20 november op de website www.spraakmakendhaarlem.nl én in het ABC Architectuurcentrum. Op dinsdag 22 november wordt tijdens een feestelijke avond bekend welk project de vakjury heeft gekozen tot winnaar én welk project de publieksprijs krijgt.

Dit jaar wordt voor de dertiende achtereenvolgende keer de Lieven de Key Penning uitgereikt. De prijs is vernoemd naar de Vlaamse architect Lieven de Key (ca. 1557/1560-1627), de eerste stadsbouwmeester van Haarlem. De penning wordt jaarlijks door de gemeente Haarlem uitgereikt aan een persoon of organisatie die in de afgelopen drie jaar het beste project heeft gerealiseerd op het gebied van ‘monumentenzorg & erfgoed’, ‘architectuur’ of ‘stedenbouw & ruimtelijke ordening’. Dit jaar worden projecten in de categorie ‘monumentenzorg & erfgoed’ beoordeeld. Een vakjury onder leiding van de wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling beoordeelt projecten die de laatste drie jaar zijn opgeleverd. Voor de publieksprijs kan er gestemd worden op de website www.spraakmakendhaarlem.nl én in het ABC in de stembus bij de panelen-presentatie met achtergrondinformatie over de genomineerde projecten. Meer informatie. 

De genomineerden voor de Lieven de Key Penning 2022 zijn: Koepel Bellevue (Annefloor Schlotter/Ruth Jongsma); Tuinwijk Zuid (Archivolt Architecten); Woningen Braillelaan (HP architecten); Noord-Hollands Archief (Joop Slangen architecten / Martin Busker); Pieter Teylers Huis (TPAHG architecten); Gonnetstraat (HER architecten); De Koepel (Architectenbureau J. van Stigt); Museum van de Geest (Verlaan & Bouwstra Architecten); Meterhuiscomplex (KOW architecten / Max van Aerschot architect urbanist) en Bavodorp (Loco Motief).

In 2009 kreeg Teylers Museum de eerste penning uitgereikt, vanwege 'zijn niet aflatende succesvolle inspanningen voor behoud, toegankelijkheid en uitbreiding van het monumentale gebouw en de collectie.'