Rembrandts Wereld in Teylers Museum — Teylers Museum

Rembrandts Wereld in Teylers Museum

Vanaf 11 mei te zien in het Prentenkabinet

Rembrandt is beroemd om zijn ongeëvenaarde weergave van mensen. Minder bekend is dat hij ook uitblonk in landschappen en stadsgezichten. In dit Rembrandt-jaar toont Teylers Museum uit eigen collectie een vijftigtal van de mooiste landschapsetsen en -tekeningen van de meester en zijn leerlingen en vrienden. De tentoonstelling Rembrandts Wereld is te zien van 11 mei t/m 22 september in het Prentenkabinet van het museum.

Rembrandt & de Gouden Eeuw

In 2019 is het 350 jaar geleden dat Nederlands bekendste kunstenaar overleed. Ter ere hiervan organiseren tal van musea door heel Nederland tentoonstellingen over zijn leven en werk. Teylers Museum bezit een zeer grote en belangrijke collectie etsen en tekeningen van de meester en kiest voor een tentoonstelling met zijn bijzondere landschappen en (Amsterdamse) stadsgezichten. Het is de enige tentoonstelling in dit Rembrandt-jaar met de buitenwereld als hoofdonderwerp.

Tussen 1640 en 1660 maakte Rembrandt een reeks tekeningen en etsen van de omgeving van Amsterdam. Zijn uitgangspunt was altijd de werkelijkheid, maar hij paste deze aan voor een mooier resultaat. Hij verschoof huizen en plaatste een Italiaanse berg in de Hollandse polder. Het meest schilderachtig vond hij kromme oude bomen en vervallen gebouwen, zoals het oude stadhuis van Amsterdam.

Leerlingen en vrienden

Ook landschappen en stadsgezichten van Rembrandts leerlingen en vrienden uit de collectie van Teylers Museum zijn te zien, waaronder tekeningen van Ferdinand Bol, Roelant Roghman, Gerbrand van den Eeckhout en Aert de Gelder. Samen met de werken van Rembrandt vormen zij een unieke tentoonstelling, die laat zien wat Rembrandt aantrok in zijn omgeving en de bezoeker laat kijken door de ogen van de meester en zijn leerlingen en vrienden.  

 

Afbeelding: Rembrandt van Rijn (1606-1669) - De drie bomen, 1643