Staatssecretaris Uslu bezoekt Teylers Museum bij heropening culturele sector — Teylers Museum

Staatssecretaris Uslu bezoekt Teylers Museum bij heropening culturele sector

26-01-2022

Ter gelegenheid van de heropening van de culturele sector bracht staatssecretaris van Cultuur & Media Gunay Uslu vandaag een werkbezoek aan Teylers Museum. Uslu, geboren Haarlemse, sloot Teylers als kind in haar hart. Het was het eerste museum dat ze in haar leven bezocht. 'Ik weet nog dat het me enorm prikkelde en nieuwsgierig maakte. Het was een hele bijzondere ervaring.' Vanmiddag kreeg ze een rondleiding door directeur Marc de Beyer, in aanwezigheid van Museumvereniging-directeur Vera Carasso. Ze bekeken de historische museumzalen, Pieter Teylers Huis en spraken met medewerkers, vrijwilligers en bezoekers van het museum.

Bestaansrecht

In 2021 waren de musea 24 weken gesloten en ook 2022 begon met een dichte deur. Het waren tijden vol onzekerheid, het omgooien van tentoonstellingsplanningen en vooral van het gemis van bezoekers. Gelukkig komt daar nu verandering in. Marc de Beyer, sinds 1 januari directeur: ‘Teylers is het oudste museum van Nederland, een plek waar mensen zich al eeuwenlang verwonderen over wetenschappelijke ontdekkingen en prachtige kunst. Op 240 jaar is 24 weken dicht misschien weinig, maar ons bestaansrecht is het laten zien van al dat moois en bijzonders. Het was daarom een groot genoegen om vanochtend de eerste bezoekers te mogen verwelkomen. Vorige week deden we mee aan de protestactie vanuit de culturele sector. We zijn blij dat we deze keer door het kabinet zijn gehoord. Dat de staatssecretaris op de eerste dag van heropening Teylers Museum meteen met een bezoek vereert, ervaren we als warme steun.’

Het missen van een schilderij

Gunay Uslu sprak onder meer met twee winkelvrijwilligers voor wie het werk in het museum een groot sociaal aspect met zich meebrengt. In het pas geopende Pieter Teylers Huis ontmoette ze twee zogenaamde sleutelfiguren van Teylers Museum. Deze groep van negen Haarlemmers helpt het museum om het huis een plek van en voor de stad te maken. Zij brengen de Verlichtingsidealen van Pieter Teyler, grondlegger van het museum, naar de huidige tijd. Dat doen ze door zich, ieder op hun eigen manier, in te zetten voor een betere samenleving voor iedereen. In de Tweede Schilderijenzaal was een vaste bezoeker aanwezig, die het museum wekelijks bezoekt. Ze vertelde dat ze haar favoriete schilderij De Tuin van Jacobus van Looy echt gemist heeft in de periodes van de sluiting.

Vogelpracht

Teylers Museum is vanaf 26 januari weer geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Tickets bestellen kan via teylersmuseum.nl. Een coronatoegangsbewijs (QR-code), een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand is nog steeds noodzakelijk. Een bezoek aan Pieter Teylers Huis, dat na de officiële opening door Koningin Máxima slechts twee weken open was, is inbegrepen bij het ticket. Op veler verzoek is de tentoonstelling Vogelpracht, met de mooiste vogelafbeeldingen uit de collectie van Teylers Museum, verlengd tot en met 29 mei 2022.  


Marc de Beyer (algemeen directeur van Teylers Museum), staatssecretaris Media en Cultuur Gunay Uslu, Marije Kool (zakelijk directeur van Teylers Museum en Vera Carasso (directeur van de Museumvereniging) 

Foto's: © Bastiaan van Musscher